Harde of zachte tandenborstel, wat is beter?

Toe aan een nieuwe tandenborstel? Dan heb je de keuze uit soft, medium of hard. Met een harde tandenborstel krijg je tandplak beter weg. Helaas zijn die harde borstelharen niet goed voor je tandvlees. Heb je gevoelige tandhalzen of tandvlees dat snel bloedt, dan kun je beter voor de zachte tandenborstel gaan.

harde of zachte tandenborstel

Waarom harde tandenborstels zo populair zijn

Opvallend vaak kiezen mensen voor een harde tandenborstel. Deze werkt namelijk goed tegen (hardnekkig) tandplak. Je hoeft met een harde tandenborstel ook niet zoveel druk te zetten om toch alle viezigheid weg te krijgen.

Je hebt ook nog de medium tandenborstel, iets zachter dan de harde variant. Eigenlijk is de medium tandenborstel beter geschikt. Je haalt er tandplak makkelijk mee weg en je beschadigt het tandvlees niet zo snel.

De zachte tandenborstel

Wanneer je bij de drogist of supermarkt kijkt dan worden er voornamelijk medium- of harde tandenborstels aangeboden. Het assortiment zachte tandenborstels is vrij beperkt. Toch is een zachte tandenborstel goed, of je nu blootliggende tandhalzen, terugtrekkend tandvlees of een normaal gebit hebt.

Een zachte tandenborstel reinigt net zo goed als de medium- of harde variant. Enig verschil is dat je wat harder moet drukken om al het tandsteen weg te krijgen. Aan de andere kant is een zachte tandenborstel lief voor je tandvlees. Hierdoor beschadigt het veel minder snel.

Tandvlees wegpoetsen? Dat kan zeker gebeuren

Het lijkt een beetje vreemd, je tandvlees wegpoetsen. Toch kan dit in de loop van de jaren gebeuren. Wanneer je teveel druk op het tandvlees uitoefent, en dat gebeurt sneller met een harde tandenborstel, raakt het tandvlees geïrriteerd. Als gevolg hiervan trekt het zich terug. Het probleem met terugtrekkend tandvlees is dat dit niet opnieuw ‘aangroeit’.

Wanneer je maar vaak genoeg je tandvlees middels een harde tandenborstel irriteert poets je het letterlijk weg. Je tandhalzen komen bloot te liggen en dat veroorzaakt weer andere problemen. Bijvoorbeeld gevoeligheid bij koude of warmte, maar ook wanneer je iets zoets eet.

De elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel werkt met opzetborstels. Wanneer de opzetborstel versleten is vervang je deze voor een nieuw exemplaar. Bij opzetborstels heb je minder keuze uit zacht, medium of hart. Heb je gevoelig tandvlees dan moet je de Sensitive borstels nemen.

Ook is er verschil met betrekking tot de borstelhaartjes. Sommige zijn in een bepaalde hoek geplaatst waardoor je veel meer tandplak verwijdert. Andere opzetborstels zijn juist weer bedoeld voor beugeldragers.

Sommige elektrische tandenborstels zijn voorzien van een poetsdruksensor. Wanneer je te hard drukt dan gaat er een rood lampje branden of klinkt er een geluidje. Zo word je geattendeerd op een verkeerde poetstechniek.

Kan de harde tandenborstel de prullenbak in?

Nadat je bovenstaande hebt gelezen is het wel duidelijk: kies in het geval van een handtandenborstel altijd voor medium of soft. Een harde tandenborstel is alleen aan te raden wanneer je sterk en gezond tandvlees hebt. Daarnaast mag je zeker niet te hard op het tandvlees drukken. Voor kinderen is het altijd aan te raden om voor soft of medium te gaan.

Kan de harde tandenborstel definitief de prullenbak in? Nee, harde tandenborstels zijn binnen je huishouden best wel nuttig. Perfect om viezigheid op moeilijk bereikbare plekken in de badkamer, keuken of toilet weg te halen. Zo verkeerd zijn die harde tandenborstels dus helemaal niet.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveenlogo Keizer Karelpark tandartsen