Kunstgebit Amstelveen
Heeft u pijn bij eten, moeite met praten of andere klachten of zit uw huidige kunstgebit niet lekker? Tandartspraktijk Keizer Karelpark Tandartsen in Amstelveen is gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van een perfect passend kunstgebit of partiële prothese. Zowel een volledig kunstgebit als een partiële prothese, worden bij Keizer Karelpark Tandartsen in Amstelveen in eigen beheer met de grootste precisie vervaardigd door een eigen klinisch tandtechnicus.
Indien u veelvuldig last heeft van ontstekingen in uw kaak, uw gebit niet meer te repareren is of als u veel ontbrekende tanden of kiezen heeft ontwerpt de eigen klinisch tandtechnicus van Keizer Karelprak Tandartsen een gebitsprothese op maat voor u, rekening houdend met uw persoonlijke wensen.
Ons behandelteam

Lisa Castricum
Klinische tandtechnicus
Keizer Karelpark Tandartsen
Behandeling Kunstgebit
Het behandelplan van een op maat gemaakt gebitsprothese bij tandartspraktijk Keizer Karelpark Tandartsen in Amstelveen omvat vijf à zes behandelstappen. Een kunstgebit wordt in principe los op het mondweefsel gelegd. Door speeksel kleeft de kunststof aan de weefsels en de mondspieren zorgen daarbij voor houvast en retentie. Het behandelplan voor het aanmeten van een kunstgebit ziet er als volgt uit:
Stap 1-2: Gebitsafdruk en Afdruklepel
Bij de eerste afspraak wordt een gebitsafdruk met alginaat gemaakt. In het technisch laboratorium in Amstelveen wordt door de klinisch tandtechnicus vervolgens een puur individuele ‘afdruklepel’ vervaardigd, die wordt gebruikt voor een precisieafdruk bij de tweede afspraak.
Stap 3: Beetbepaling
Stap 4: Passen Prothese
Stap 5: Plaatsing kunstgebit
Bij de vijfde afspraak wordt de definitieve gebitsprothese geplaatst en wordt opnieuw nauwkeurig gekeken of deze goed past. In de eerste weken zult u uiteraard moeten wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Het kan incidenteel voorkomen dat er tijdens de eerste weken dat u uw nieuwe gebitsprothese gebruikt, drukplekken ontstaan in uw mond die enige pijn kunnen veroorzaken. Ook dan staat Keizer Karelpark Tandartsen uiteraard klaar om te kijken of het gebitsprothese lichte aanpassingen behoeft
Stap 6: Controle Prothese
Keizer Karelpark Tandartsen adviseert een jaarlijkse controle van uw gebitsprothese, zodat u zo lang mogelijk zorgeloos kunt genieten.
Kosten en tarieven kunstgebit
Indien u een kunstgebit denkt nodig te hebben zal Keizer Karelpark Tandartsen eerst een begroting opstellen van de te verwachten kosten. Een volledige kunstgebit wordt voor driekwart (75 procent) vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Indien u een aanvullende tandartsverzekering heeft wordt er vaak ook nog een deel vergoed van de eigen bijdrage van 25 procent.
Let op! U betaalt eigen risico bij de basisverzekering. Het verplicht eigen risico bedraagt €385 euro in 2020. Dit is het bedrag dat u betaalt voordat u een vergoeding krijgt voor zorg vanuit de basisverzekering.

Veelgestelde vragen
Wanneer een kunstgebit?
Een kunstgebit is een oplossing als u uw tanden en kiezen (grotendeels) verloren zijn gegaan, bijvoorbeeld door parodontitis of cariës, of mogelijk een ongeluk. Een gebitsprothese nemen is natuurlijk geen beslissing die u in een dag neemt en waar u goed over na wilt denken. Keizer Karelpark Tandartsen helpt u graag in dat proces: soms is een kunstgebit echter de enige juiste oplossing. Een gebitsprothese kan ervoor zorgen dat essentiële functies als eten en praten, vaak moeilijk met een slecht gebit, weer in ere worden hersteld. En ook uw gelaatsuiterlijk verbetert er van. Als u nog wel gezonde tanden of kiezen heeft, maar wel tanden of kiezen mist is een partiële prothese vaak een oplossing.
Moet ik mijn overgebleven tanden laten trekken?
Het is niet altijd nodig om overgebleven tanden te trekken. Als u nog in het bezit bent van genoeg gezonde tanden, kan gekozen worden voor een gedeeltelijke prothese, ook wel een partiele prothese. Bij een volledig kunstgebit is het wel noodzakelijk om alle tanden te trekken. Dit gebeurt uiteraard onder lokale verdoving, zodat u geen pijn ervaart
Wat is een immediaat kunstgebit?
Een immediaat-prothese is in feite een kunstgebit die onmiddellijk geplaatst wordt na het trekken van de tanden en kiezen. Het kunstgebit wordt vervolgens over de wonden geplaatst. Het werkt hier bij als het ware als een drukverband. U krijgt de instructie om het gebit 24 uur in te houden. Dit is een tijdelijke (noodkunstgebit) omdat de kaak sterk zal veranderen na het trekken van de tanden en kiezen. Na 1 jaar zal een nieuw definitief gebitsprothese worden vervaardigd door de klinische tandtechnicus van Keizer Karelpark Tandartsen, al dan niet in combinatie met implantaten in de onderkaak.
Wat te doen met een los zittend of knellend kunstgebit?
Na het plaatsen van een nieuw kunstgebit kunt u last krijgen van drukplekken. Neem dan contact op met Keizer Karelpark Tandartsen voor het verhelpen van de pijnklachten. Heeft u voor het eerst een kunstgebit (tijdelijk noodkunstgebit) dan zult u geregeld moeten terugkomen, omdat u kaak sterk zal veranderen na het trekken van de tanden en kiezen en uw tijdelijke gebitsprothese hierop aangepast moet worden. Als de ergste veranderingen van de kaak achter de rug zijn kan het kunstgebit worden aangepast met een nieuwe laagje kunststof dat wat duurzamer is en langer mee kan gaan. Meestal wordt de prothese dan ook comfortabeler. Na een jaar wordt de definitieve gebitsprothese geplaatst.
Hoe lang kan ik met een gebitsprothese doen?
In principe minimaal 5 jaar. Vanuit de basisverzekering wordt een volledig kunstgebit (boven- en/of onderprothese) vergoed. Een volledig gebitsprothese krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. De vergoeding is 75 procent en geldt één keer per 5 jaar. U krijgt ook het repareren of het rebasen van uw volledige gebitsprothese vergoed uit uw basisverzekering. Deze vergoeding bedraagt 90 procent.
Wat is het verschil tussen een kunstgebit en een partiële prothese?
Een kunstgebit vervangt al uw oorspronkelijke tanden en kiezen, bij een partiële ofwel gedeeltelijke prothese gaat het om een gedeeltelijke vervanging van uw tanden en kiezen, bijvoorbeeld met een plaatprothese of een frameprothese. Het voordeel van een partiële prothese is dat niet alle tanden of kiezen getrokken hoeven te worden.
Wat is het verschil tussen een kunstgebit en een klikgebit?
Een klikgebit of klikprothese is als het ware een overkappingsprothese, die met behulp van implantaten wordt bevestigd. In tegenstelling tot bij een kunstgebit, dat in feite los in de mond ligt, is er geen gehemelte bedekking nodig. Daardoor is een klikgebit vaak comfortabeler dan een normaal kunstgebit. Een klikgebit krijgt namelijk in de bovenkaak extra houvast door de implantaten. Voor een klikgebit is echter wel een ingrijpender (deels operatief) behandelingstraject noodzakelijk. Een kunstgebit is bovendien goedkoper en ook is het onderhouden van een kunstgebit eenvoudiger.
Hoe reinig ik mijn kunstgebit of prothese?
Het is belangrijk om uw kunstgebit maar ook uw mond goed te onderhouden voor een goede mondhygiëne. Zowel een kunstgebit (of prothese) als uw mond moeten dagelijks worden gepoetst. Een kunstgebit en uw mond worden net als bij een gewoon gebit veelvuldig blootgesteld aan bacteriën.
Het poetsen van uw mond, terwijl u uw kunstgebit uit heeft, kan met een gewone, zachte tandenborstel, met zachte draaiende beweging: zowel de boven- als de onderkaak als u gehemelte kunt u zacht poetsen.
Ook uw kunstgebit of prothese moet dus dagelijks worden gepoetst. Gebruik bij het schoonmaken van uw kunstgebit nooit gewone tandpasta (deze schuurt) of alternatieve schoonmaakmiddelen en ga ook niet schrobben, omdat dat de prothese ernstig kan beschadigen en de beschadigingen bacteriën zich in deze beschadigingen ophopen.
Het is dus belangrijk dagelijks uw prothese of kunstgebit uit doet om de buitenkant en de binnenkant goed maar voorzichtig te poetsen. Spoel uw prothese voor de dagelijkse reiniging eerst af, bij voorkeur met lauw water. Voor het poetsen zelf zijn speciale protheseborstels en speciale reinigers verkrijgbaar.
Daarnaast dient eens in de zoveel tijd een kunstgebit aanvullend gereinigd te worden, door deze te laten weken in een balkje water met prothesereiniger. Dat kan in een glas of in speciaal daarvoor geschikte bakjes. Keizer Karelprak Tandartsen adviseert u uiteraard uitvoerig hoe u uw kunstgebit het beste kunt reinigen. Zo zijn er ook speciale tabletten voor hardnekkige verontreinigingen.
Kan mijn huidige kunstgebit worden gerepareerd?
Ja dat kan zeker. De tand- en mondspecialisten van Keizer Karelpark Tandartsen inspecteren graag vrijblijvend uw huidige kunstgebit. Soms is het een betere stap om een nieuw kunstgebit te nemen, maar dat hoeft niet altijd en zijn kleine aanpassingen voldoende.
Wanneer moet ik mijn gebitsprothese vervangen?
Als uw pijn of ongemak ervaart met uw huidige kunstgebit, of als de esthetisch niet (meer) aan uw verwachtingen voldoet is het raadzaam uw kunstgebit te vervangen. Ook zijn kunstgebitten en protheses aan slijtage onderhevig, dus kan het zijn dat uw gebit aan het einde van de levensduur is gekomen.
Hoe moet ik een kunstgebit uitdoen?
Een kunstgebit uitdoen is zeker in het begin wel even wennen. Keizer Karelpark Tandartsen leert u hoe u dat het beste kunt doen. Zeker in de beginfase is het raadzaam s’ nachts uw kunstgebit uit te doen, om uw kaken rust te geven.
Van welk materiaal wordt een kunstgebit gemaakt?
Een kunstgebit of partiële prothese wordt gemaakt van kunststof (acryl) eventueel in een combinatie met een metalen frame.
Is een kunstgebit aftrekbaar?
De 25 procent eigen bijdrage die u moet betalen (75 procent wordt vergoed) bij aanschaf van een kunstgebit, zijn niet fiscaal aftrekbaar. Het is namelijk een wettelijke eigen bijdrage, die net als het eigen risico, niet aftrekbaar zijn.
Gratis prothese check – geheel vrijblijvend
Bel voor een afspraak 020 - 34 51 534 | Overzicht behandelingen
Ik wil mij aanmelden als patient
Online inschrijven
De praktijk
