Sommige behandelingen bij de tandarts zijn vervelend maar noodzakelijk. Gelukkig kun je altijd om een verdoving vragen. Dit is vooral aan te raden bij het vullen van gaatjes, een wortelkanaalbehandeling of een andere (pijnlijke) behandeling. In uitzonderlijke gevallen werkt de verdoving van de tandarts niet. Mogelijk heeft dit met een verkeerde verdoving of een ontstoken zenuw te maken.

Een lokale verdoving
Bij het vullen van een gaatje in de boven- of onderkaak zal de tandarts lokaal verdoven. Een tot twee injecties zijn voldoende om het gebied pijnloos en gevoelloos te maken. Vaak wordt als verdovingsmiddel gebruik gemaakt van articaine, in combinatie met adrenaline. Het is de adrenaline die ervoor zorgt dat de verdoving langer werkt.
Citanest is een ander verdovingsmiddel maar minder sterk. Hierdoor is er meer van nodig of moet je langer wachten voordat de behandeling kan starten.
Wanneer de verdoving niet werkt
De tandarts moet de hoeveelheid verdoving bepalen. Vaak lukt het om het gebied in één keer gevoelloos te krijgen, maar soms werkt de verdoving niet of onvoldoende.
Voel je tijdens de behandeling pijn? Het is belangrijk om dit direct aan te geven. Zo kan de tandarts bijverdoven en kun je weer ontspannen de behandeling ondergaan.
Soms is het beter om voor een andere verdoving te kiezen. Het kan voorkomen dat je vervelende bijwerkingen van adrenaline krijgt. Deze stof heeft namelijk een stimulerende werking op het hart en de spieren. Het nadeel van een andere verdoving is dat dit soms te slecht kan werken. Ook nu weer is het belangrijk om dit aan te geven, wees niet bang om een extra verdoving te vragen.
Ontstoken zenuwweefsel
Voor de tandarts is het soms lastig om ontstoken zenuwweefsel te verdoven. Zelfs met een zenuwblokkade wil dit niet altijd lukken. Dit komt omdat de ontstoken zenuw, ondanks de verdoving, pijnsignalen af blijft geven. Die pijnsignalen bereiken de hersenen, gewoon door de verdoving heen.
Wanneer de tandarts het ontstoken gebied niet kan verdoven en een behandeling niet mogelijk is, krijg je een doorverwijzing naar de kaakchirurg. Het is eventueel mogelijk om de behandeling onder een roesje (lichte narcose) te ondergaan.
Hevige angst aan een niet-werkende verdoving
Ben je erg bang voor de tandarts of de behandeling die gaat komen? Hevige angst kan ervoor zorgen dat de verdoving onvoldoende of misschien helemaal niet werkt. Wanneer je met angst te maken hebt is het beter om dit vooraf aan te geven. Doe dit het liefst voordat de behandeling plaatsvindt, zodat de tandarts je een kalmerend middel kan geven.
Ga op internet nooit op zoek naar ervaringen van anderen. Goede ervaringen worden zelden opgeschreven, alleen de slechte ervaringen kom je op fora tegen. Bedenk dat een behandeling of verdoving in meer dan 95% van de gevallen geen problemen oplevert.
Zoek je naar een tandarts die rekening houdt met jouw angst omtrent verdovingen? Keizer Karelpark Tandartsen in Amstelveen draagt het Keurmerk De Lieve Tandarts. Bij ons kan je rekenen op geduldige en begripvolle tandartsen die luisteren naar jouw wensen. Zo maken wij jouw tandartsbezoek zo comfortabel als mogelijk.
Het gebruik van alcohol of drugs
Wanneer je regelmatig of veelvuldig alcohol of drugs gebruikt, is dit van invloed op de tandartsverdoving. De kans is groot dat de verdoving niet goed werkt. Wees eerlijk over alcohol- en drugsgebruik en geef dit van tevoren bij de tandarts aan. Deze kan aan de hand hiervan de juiste verdoving en dosering bepalen.
De verdoving werkt niet uit
Het wil soms gebeuren dat de verdoving niet uitwerkt. Hierdoor blijven de tong, lippen en/of wangen lange tijd verdoofd of gevoelloos aanvoelen. Dit verschijnsel ontstaat door een beschadigde zenuw. In veel gevallen is de zenuw tijdelijk beschadigd, maar er kan ook sprake zijn van een permanente beschadiging.
Wanneer je merkt dat de verdoving na enkele uren nog niet is uitgewerkt, neem dan contact op met de tandarts. Woon je in de regio Amstelveen? Dan ben je hiervoor uiteraard welkom in onze praktijk, ook als je nog niet bij ons staat ingeschreven.
Bel voor een afspraak 020 - 34 51 534 | Overzicht behandelingen
Contact ons
Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
De praktijk
