Bloedend tandvlees

Soms is het best even schrikken. Bent u net klaar met tanden poetsen, en spoelt u de resten tandpasta uit in de wasbak en ineens ziet u bloed. Bloedend tandvlees dus. Bloedend tandvlees ontstaat niet zomaar en is vaak het gevolg van slechte mondhygiëne. Tegenwoordig eten en drinken wij enorm veel voedsel en dranken waar veel suikers en zuren in zitten. Ook is ons gedrag veranderd in het aantal eet en drinkmomenten op een dag. Dit zorgt ervoor dat we onze tanden ook beter moeten verzorgen. Zelfs in producten als fruit, die goed zijn voor het hele lichaam, zitten zuren die het glazuur aan kunnen tasten. Des te meer reden om uw tanden echt goed te onderhouden. Alleen zo kunt u bloedend tandvlees voorkomen.

Contact opnemen

Bloedend tandvlees door tandplak

Zoals gezegd ontstaat bloedend tandvlees in alle gevallen als gevolg van slechte mondhygiëne. U heeft zichzelf vast ook wel eens betrapt op het “één keer mijn tanden poetsen overslaan kan vast geen kwaad”. Daar heeft u op zich best gelijk in, maar bij structureel slecht onderhoud ontstaat bloedend tandvlees. Door slechte mondhygiëne blijven er tandplak resten achter op tanden en de tandhalzen. In tandplak zitten allerlei soorten bacteriën, deze bacteriën zijn een bekende oorzaak van ontstekingen en infecties ter hoogte van de tandhalzen. 

mondhygieniste Amstelveen
Tandarts Amstelveen

Bloedend tandvlees is bijna altijd het gevolg van ontstoken tandvlees. In dit stadium best onschuldig en vrij gemakkelijk te behandelen door het beter bijhouden van de mondhygiëne. Wanneer ontstoken tandvlees niet behandeld wordt, kan dit verergeren tot ‘parodontitis‘. ‘parodontitis‘ is veel gevaarlijker doordat het een echte infectie is die kraakbeen en het bot in uw kaak kan aantasten. Bloedend tandvlees is dus een duidelijk signaal van uw lichaam dat uw beter voor uw tanden moet zorgen.

Alleen bloedend tandvlees of een echte ontsteking

In bijna alle gevallen gaan bloedend tandvlees en ontstoken tandvlees hand in hand. Wanneer u zeker wilt weten wanneer u last hebt van een ontsteking kunt u natuurlijk een afspraak maken bij uw tandarts. Ook door te kijken naar uw gebit kunt u vrij gemakkelijk zien of u te maken heeft met ontstoken tandvlees. Gezond en niet ontstoken tandvlees is roze en zit strak om de tanden. Ontstoken tandvlees is roder van kleur, gezwollen en zit soms zelfs zit het tandvlees dan zelfs losser om de tanden heen. Bloedend tandvlees en ontstoken tandvlees kunt u herkennen aan de volgende symptomen:

  • Slechte adem
  • Rood en gezwollen tandvlees
  • Bloeden bij tanden poetsen/stoken
  • Gevoelig tandvlees bij aanraking

Bloedend tandvlees voorkomen

Zoals gezegd kan bloedend tandvlees, ook wel ontstoken tandvlees, uitmonden in grotere problemen, zoals het uitvallen van tanden, aantasting van uw kaakbot en kraakbeen. Gelukkig kunt u zelf voldoende doen om bloedend tandvlees te voorkomen. Dit begint bij het serieus nemen van gebitsonderhoud. Goede mondhygiëne begint bij:

  • Poets regelmatig uw tanden (2 tot 3 maal per dag)
  • Gebruik flosdraad en eventueel een tongschraper
  • Gebruik ragers om bloedend tandvlees te behandelen
  • Maak gebruik van mondspoelmiddelen om tandplak te verwijderen

Wanneer u weet dat u last hebt van gevoelige tanden is het daarnaast verstandig om langs te gaan bij de mondhygiëniste voor een periodieke controle. Zij zorgen er dan voor dat tandplak en tandsteen wordt verwijderd waardoor de kans op bloedend tandvlees een stuk kleiner wordt.

Toch last van bloedend tandvlees?

Wanneer u toch last hebt van bloedend tandvlees adviseren wij om een afspraak te maken bij uw tandarts en samen een behandelplan op te stellen. Uiteraard met als doel om uw probleem met betrekking tot ontstoken en bloedend tandvlees op te lossen en daarnaast samen te kijken naar een meer structurele oplossing. Uiteraard bent u van harte welkom in onze tandartspraktijk in Amstelveen.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185 LD, Amstelveen

 

logo Keizer Karelpark tandartsen