Bloedend tandvlees door tandplak
Zoals gezegd ontstaat bloedend tandvlees in alle gevallen als gevolg van slechte mondhygiëne. U heeft zichzelf vast ook wel eens betrapt op het “één keer mijn tanden poetsen overslaan kan vast geen kwaad”. Daar heeft u op zich best gelijk in, maar bij structureel slecht onderhoud ontstaat bloedend tandvlees. Door slechte mondhygiëne blijven er tandplak resten achter op tanden en de tandhalzen. In tandplak zitten allerlei soorten bacteriën, deze bacteriën zijn een bekende oorzaak van ontstekingen en infecties ter hoogte van de tandhalzen.
Bloedend tandvlees is bijna altijd het gevolg van ontstoken tandvlees. In dit stadium best onschuldig en vrij gemakkelijk te behandelen door het beter bijhouden van de mondhygiëne. Wanneer ontstoken tandvlees niet behandeld wordt, kan dit verergeren tot ‘parodontitis‘. ‘parodontitis‘ is veel gevaarlijker doordat het een echte infectie is die kraakbeen en het bot in uw kaak kan aantasten. Bloedend tandvlees is dus een duidelijk signaal van uw lichaam dat uw beter voor uw tanden moet zorgen.
Alleen bloedend tandvlees of een echte ontsteking
In bijna alle gevallen gaan bloedend tandvlees en ontstoken tandvlees hand in hand. Wanneer u zeker wilt weten wanneer u last hebt van een ontsteking kunt u natuurlijk een afspraak maken bij uw tandarts. Ook door te kijken naar uw gebit kunt u vrij gemakkelijk zien of u te maken heeft met ontstoken tandvlees. Gezond en niet ontstoken tandvlees is roze en zit strak om de tanden. Ontstoken tandvlees is roder van kleur, gezwollen en zit soms zelfs zit het tandvlees dan zelfs losser om de tanden heen. Bloedend tandvlees en ontstoken tandvlees kunt u herkennen aan de volgende symptomen:
- Slechte adem
- Rood en gezwollen tandvlees
- Bloeden bij tanden poetsen/stoken
- Gevoelig tandvlees bij aanraking
Bloedend tandvlees voorkomen
Zoals gezegd kan bloedend tandvlees, ook wel ontstoken tandvlees, uitmonden in grotere problemen, zoals het uitvallen van tanden, aantasting van uw kaakbot en kraakbeen. Gelukkig kunt u zelf voldoende doen om bloedend tandvlees te voorkomen. Dit begint bij het serieus nemen van gebitsonderhoud. Goede mondhygiëne begint bij:
- Poets regelmatig uw tanden (2 tot 3 maal per dag)
- Gebruik flosdraad en eventueel een tongschraper
- Gebruik ragers om bloedend tandvlees te behandelen
- Maak gebruik van mondspoelmiddelen om tandplak te verwijderen
Wanneer u weet dat u last hebt van gevoelige tanden is het daarnaast verstandig om langs te gaan bij de mondhygiëniste voor een periodieke controle. Zij zorgen er dan voor dat tandplak en tandsteen wordt verwijderd waardoor de kans op bloedend tandvlees een stuk kleiner wordt.
Toch last van bloedend tandvlees?
Wanneer u toch last hebt van bloedend tandvlees adviseren wij om een afspraak te maken bij uw tandarts en samen een behandelplan op te stellen. Uiteraard met als doel om uw probleem met betrekking tot ontstoken en bloedend tandvlees op te lossen en daarnaast samen te kijken naar een meer structurele oplossing. Uiteraard bent u van harte welkom in onze tandartspraktijk in Amstelveen.
Bel voor een afspraak 020 - 34 51 534 | Overzicht behandelingen
Contact ons
Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
De praktijk