Brug tanden

Een brug voor uw tanden is een duurzame oplossing om ontbrekende tanden of kiezen te vervangen. Deze benadert de oorspronkelijke vorm en functie van de tand of kies zoveel mogelijk.

Een brug biedt de beste oplossing indien een tand door bijvoorbeeld een grote vulling of een wortelkanaalbehandeling is verzwakt en niet meer hersteld kan worden met een vulling. In onze tandartsen praktijk in Amstelveen wordt een brug met de hand vervaardigd door een professionele tandtechnieker, die zorgt voor een prachtig eindresultaat.
Contact opnemen

Brug tanden Amstelveen

Met een brug van Keizer Karlpark Tandartsen krijgt u weer een prachtig functioneel gebit. Een brug wordt gemaakt als een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen moeten worden vervangen. Deze ‘overbrugt’ letterlijk de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt en helpt u bovendien om beter te kauwen. De brug zit vast aan twee of meer afgeslepen tanden of kiezen die zich aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies bevinden.

Op die zogeheten pijlers worden twee of meer kronen geplaatst met daartussen een brugtussendeel. Een brug voorkomt dat de tanden of kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat tegenoverliggende kiezen uitgroeien. Meestal plaatsen we een brug omdat een lege ruimte in het gebit mensen stoort of er niet mooi uitziet.

Waarom een brug voor uw tanden?

  • Herstel van kauwfunctie van uw gebit
  • Voorkomt scheefstand andere tanden en kiezen
  • Prachtig esthetisch eindresultaat
brug tanden

Ons behandelteam

Lisa Castricum

Lisa Castricum
Klinische tandtechnicus
Keizer Karelpark Tandartsen

Brug tanden behandeling

Een behandeling voor een brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. Daarom dient u enkele keren terug te komen bij de tandarts in Amstelveen voor meerdere behandelingen. Soms is een voorbereidende behandeling, zoals een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling nodig, maar in principe bestaat een behandeling voor het plaatsen van een brug uit twee behandelingen.

Stap 1 Omslijping brug

Tijdens de eerste behandelsessie wordt een deel van de tand of kies weggeslepen door de tandarts om ruimte te maken voor de brug. We slijpen deze in de juiste vorm, maar halen nooit meer weg dan strikt noodzakelijk is. Als dit gebeurt is, maken we een afdruk zodat de brug precies op de kies of tand kan aansluiten. U krijgt een tijdelijke brug om de bewerkte tanden goed te beschermen.

Intussen wordt de echte brug gemaakt in een tandheelkundig laboratorium. In de tweede behandeling gaan we die plaatsen. Dat gebeurt met moderne lijmtechnieken. We controleren met een röntgenfoto of alles goed aansluit en alle lijmresten zijn weggehaald. Na deze behandeling kunt u direct gebruik maken van uw brug.

Het kan zijn dat u in het begin moet wennen aan de brug of dat uw tanden gevoelig zijn. Neem contact met ons op als de brug iets te hoog aanvoelt, de gevoeligheid niet overgaat of verergert. We zorgen ervoor dat u de brug tanden makkelijk schoon kan maken. De juiste vorm en het gladde oppervlak voorkomen dat vuil zich hecht. Dat zorgt voor een frisser en mooier gebit als ook een langere levensduur. Tijdens de reguliere (half)jaarlijkse controles let de tandarts goed op de brug.

Samen met u maakt Keizer Karelpark Tandartsen in Amstelveen uiteraard eerst een behandelkeuze en behandelplan, afhankelijk van uw gebitssituatie, uw budget en uw wensen.
Er zijn namelijk diverse soorten bruggen. Bij Keizer Karelpark Tandartsen wordt ook gebruik gemaakt van verschillende soorten porselein en keramieken voor het vervaardigen van een brug. Bij kiezen worden materialen gebruikt om krachten goed op te kunnen vangen en porselein wordt met name gebruikt voor de esthetiek, zoals bij voortanden waardoor het niet van echt te onderscheiden is. Een combinatie van beiden materialen is ook mogelijk waardoor brug bestaat uit 2 lagen. In de praktijk van Keizer Karelpark Tandartsen wordt zoveel mogelijk metaalvrij gewerkt, maar een gouden of een metalen brug behoort uiteraard tot de mogelijkheden.

Kosten brug plaatsen

Als u een brug voor uw tanden nodig hebt, stellen we bij Keizer Karelpark Tandartsen eerst een begroting op van de te verwachten kosten voor de uitvoering van het behandelplan. Het aantal delen van de brug en het gekozen materiaal samen met eventuele voorbehandelingen bepalen de kosten.

 

Vergoeding voor de kosten van een brug valt altijd onder een aanvullende tandartsverzekering. De hoogte van de vergoeding hangt af van uw type verzekering. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor uw mogelijke vergoeding.

brug tanden plaatsen

Veelgestelde vragen

Wat is een brug tanden?

Een brug voor uw tanden is in feite een overbrugging van een lege ruimte waar tanden of kiezen ontbreken. Het is een duurzame en esthetisch mooie oplossing die bovendien de kauwfunctie versterkt.

Een brug is sterk en duurzaam, maar er zijn verschillende soorten bruggen. Een goud- of zilverkleurige metalen brug is zeer sterk en slijtvast, maar ook duurder. De meeste gangbare bruggen bestaan uit porselein of zirkonium.

Een brug tanden kan uit diverse materialen gemaakt worden. De plek in het gebit waar de brug moet komen en uw wensen bepalen het meest geschikte materiaal. Porselein of zirkonium zijn tandkleurig en zien er natuurlijk uit. Een basis van de brug van metaal met daaroverheen een laagje porselein is ook mogelijk.

Ja, een alternatief voor een brug is bijvoorbeeld een beugel of een gedeeltelijke.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Ik wil mij aanmelden als patient

Online inschrijven

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185 LD, Amstelveen

 

logo Keizer Karelpark tandartsen