Gingivitis

Veel Nederlanders krijgen jaarlijks te maken met gingivitis. Een vakterm die u door de tandarts hoort zeggen tegen de assistente als u in de stoel ligt voor een periodieke controle. U weet in eerste instantie niet waar ze het over hebben, maar als ze daarna uitleggen dat u last heeft van ontstoken tandvlees is het voor u een stuk duidelijker. Gingivitis is een samenvoeging van twee medische termen, namelijk: gingivi (tandvlees) en –itis (ontsteking).

Contact opnemen

Oorzaken gingivitis

De oorzaak van gingivitis gaat gepaard met een slechte mondhygiëne. In elke mond zitten bacteriën en blijven voedselresten achter na het nuttigen van eten. De tandplak die zich ophoopt tussen en op uw tanden kan zich ontwikkelen tot gingivitis.

Je kunt het vrij snel ontdekken als u last heeft van tandvleesontsteking. In veel gevallen is het tandvlees rood van kleur, ziet het er slap uit en trekt het zich terug. 

mondhygieniste Amstelveen
Tandarts Amstelveen

Tevens kunt u snel last hebben van bloedend tandvlees als u met een tandenborstel of tandenstoker over het tandvlees heen gaat. Mocht u zich in het bovenstaande herkennen, neem dan contact op met Keizer Karelpark Tandartsen, want met een ontsteking ervaart u in de beginfase nog weinig tot geen pijn en het is nog goed te behandelen en verdere terugtrekking van tandvlees te stoppen.

Gevolgen gingivitis

Als u gingivitis niet laat behandelen kan dit grote gevolgen hebben op uw gezondheid. Vooral als de tandvleesontsteking zich in een vergevorderd stadium is en zelfs door terugtrekkend tandvlees uw kaakbot heeft bereikt. Er wordt dan gesproken over parodontitis. Een erge aandoening en er moet een specialist aan te pas komen om dit proces van verval te behandelen, mocht dit niet al te laat zijn dat uw tanden los zijn komen te zitten, uitvallen en in het ernstigste geval u elementen van uw gebit verliest.

Gingivitis tegengaan

Voor een goede mondhygiëne en dus om gingivitis tegen te gaan weet iedereen dat elke dag tanden poetsen noodzakelijk is, zodat tandplak geen kans krijgt om zich te ontwikkelen tot een ontsteking. Daarnaast kan je zelf ook andere dingen te doen. Dan hebben we niet over bijvoorbeeld tanden stoken en flossen, maar over uw eet en drinkgedrag. Met name frisdranken zijn namelijk grote boosdoeners voor uw tanden, omdat ze veel zuren en suikers bevatten. Dit kan het tandbederf en het ontstaan van gingivitis versnellen.

Meer informatie gingivitis

Wilt u meer informatie ontvangen over gingivitis of hoe u dit tegen kunt gaan. Neem dan gerust contact op met Keizer Karelpark Tandartsen. Wij staan u graag te woord voor het


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185 LD, Amstelveen

 

logo Keizer Karelpark tandartsen