Misselijk of overgeven tijdens het tandenpoetsen

Sommigen poetsen moeiteloos met een grote borstelkop, terwijl anderen zelfs bij de kleinste tandenborstel misselijk worden. Naast misselijkheid kunnen er ook braakneigingen ontstaan of overgeven. Het kan ook dat je misselijk wordt van de tandpasta. We laten je de oorzaak zien en hoe je dit probleem aanpakt.

misselijk of overgeven tijdens het tandenpoetsen

Zenuwuiteinden in de mond

Wanneer je de tandenborstel te ver achter in de mond duwt dan raak je gevoelige zenuwuiteinden aan. Dit activeert het braakcentrum in de hersenen. Hierdoor ontstaat er misselijkheid en braakneigingen. Door hier actief mee bezig te zijn wordt het probleem alleen maar groter.

De oplossing: gebruik een tandenborstel met een kleinere kop, al helemaal om de achterste kiezen te bereiken.

De mond niet te ver opendoen

De meeste mensen poetsen met hun mond wijd open. Op zich is dit geen probleem, maar er kan uiteindelijk wel misselijkheid ontstaan. Door de mond te ver te openen is het ook lastiger om helemaal bij de achterste kiezen te komen. Probeer de mond iets minder ver open te doen. Je komt met de tandenborstel beter tot achteraan en je ervaart meer ontspanning.

De mintsmaak van tandpasta

Tandpasta heeft altijd een frisse mintsmaak. Veel gebruikers vinden dit prettig, maar je kan er ook misselijk van worden. Om dit te achterhalen is het aan te raden om eerst enkele keren zonder tandpasta te poetsen. Is de misselijkheid of het overgeven plots verdwenen? Zoek dan naar een tandpasta zonder mintsmaak.

Elmex Mentholvrij is een tandpasta zonder menthol, maar wel met fluoride. Dit laatste is belangrijk voor de gezondheid van het gebit. Ook Prodent en een aantal andere merken hebben tandpasta met een ander smaakje in hun assortiment. Gebruik geen kindertandpasta voor volwassenen, dit bevat te weinig fluoride.

Allergisch voor fluoride

We vinden het heel normaal dat tandpasta fluoride bevat. Dit is een sporenelement dat tegen tandbederf beschermt. Omdat in voedsel en drinken te weinig fluoride zit, wordt dit aan tandpasta toegevoegd. Ook zijn er speciale fluoridetabletten verkrijgbaar. Daarnaast bevat het drinkwater een kleine hoeveelheid fluoride.

In zeldzame gevallen is iemand allergisch voor dit sporenelement. Er ontstaat dan een brandend of verdoofd gevoel in de mond en soms ook pijn. Daarnaast kan er droge lippen, kloven of roodheid ontstaan.

Tandpasta bevat naast fluoride ook veel andere stoffen. Het is daarom niet altijd duidelijk of er echt sprake is van een fluorideallergie, of toch een allergie voor een van de andere stoffen. Om de proef op de som te nemen gebruik je tijdelijk tandpasta zonder fluoride. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Dr. Organic Aloe Vera Tandpasta en Weleda Calendula Tandpasta. Deze tubes zijn wel prijziger dan normale tandpasta’s.

Psychische oorzaak

Het is niet te verklaren waarom de één misselijk wordt van het tandenpoetsen en de ander niet. Verschillende psychische klachten kunnen dit veroorzaken. Denk hierbij aan stress of een angststoornis. Bij mensen met autisme is bekend dat ze de tandenborstel en tandpasta sneller vinden irriteren.

Een dwangstoornis kan tot obsessief tandenpoetsen leiden. Dit gebeurt soms met zoveel kracht of heftige bewegingen, dat de tandenborstel de achterkant van de mond raakt. Misselijkheid is hier een gevolg van.

Aan de tandenborstel wennen

Kleine kinderen hebben meer moeite met tandenpoetsen dan volwassenen. Het kan even duren voordat een jong kind aan de tandenborstel gewend is. Daarom is het altijd beter om voor een speciale babytandenborstel en later een kindertandenborstel te kiezen. Deze heeft een aangepaste kop die een stuk kleiner is en hierdoor beter in de kindermond past.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveenlogo Keizer Karelpark tandartsen