Tanderosie

Tanderosie ontstaat als u uw gebit niet goed onderhoud en is niet makkelijk te herkennen. Het is niet erg bekend, maar is een ware sluipmoordenaar. Om tanderosie te voorkomen dient u uw gebit goed te onderhouden. Hieronder gaan we verder wat het precies is, hoe het ontstaat, hoe u het kunt voorkomen en hoe u het kunt behandelen.
Contact opnemen

Wat is en hoe ontstaat tanderosie?

Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur, de buitenlaag van uw tanden en kiezen. Het is een langzaam proces en wordt niet bij iedereen even snel ontdekt. Is het glazuur eenmaal opgelost komt het niet meer terug. Tanderosie ontstaat doordat ons gebit in aanraking komt met zuren. Deze zitten veelal in ons eten en drinken, maar ook maagzuur is slecht voor ons gebit. Zonder dat we het doorhebben komen we veel in aanraking met zuren.

mondhygieniste Amstelveen
Tandarts Amstelveen

Neem als voorbeeld een glas cola. Het smaakt zoet, maar heeft een zure pH-waarde. Daarnaast zitten er in de volgende producten veel zuren en zijn dus schadelijk voor het gebit:

  • Vruchtensappen.
  • IJsthee.
  • Saladedressings met azijn.
  • Energiedranken

Hoe kunt u tanderosie voorkomen?

Tanderosie is moeilijk te voorkomen, want het gebit wordt vrijwel altijd blootgesteld aan zuren. Het is daarom belangrijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen. De tandartsen van Keizer Karelpark adviseren u om op de volgende punten te letten:

Beperk het drinken met een hoge zuurgraad.

Drink bijvoorbeeld niet te veel frisdranken of vruchtensappen, maar neem als alternatief een glas water.

Slik zure producten meteen door.

Drinkt u toch veel frisdranken op een dag spoel deze dan niet lang door je mond en matig het aantal momenten per dag. Zo voorkomt u dat uw gebit lang in aanraking komt met zuren. Het drinken via een rietje is een optie. De zuren komen dan minder lang in aanraking met het gebit.

Ook als u een zuur snoepje eet, probeer deze dan zo snel mogelijk op te eten. Zo heeft u de minste kans op tanderosie.

Geen eten of drinken voor het tandenpoetsen.

Het is beter om eerst uw tanden te poetsen en vervolgens iets eten of drinken. Als u iets eet of drinkt maakt het uw tandglazuur zacht en kunt u het glazuur van uw tanden af poetsen. Eet of drinkt u toch iets van te voren iets zuurs, dan is ons advies om te goed te spoelen met water minimaal zestig minuten te wachten met het poetsen van uw tanden.

Tandenpoetsen

Om tanderosie tegen te gaan is het goed om minimaal twee keer per dag uw tanden te poetsen. Daarnaast is het goed om dagelijks gebruik te maken van flosdraad, stoker of tandenrager.

Hoe kan je tanderosie behandelen?

Onze tandartsen kunnen uw tanderosie behandelen, maar de behandeling zijn vaak lang en wordt soms als pijnlijk ervaren. De tandarts kan de tanden of kiezen weer opbouwen. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van composiet.

Meer informatie over tanderosie

Heeft u behoefte aan meer informatie over een behandeling van tanderosie, neem dan contact op met Keizer Karelpark Tandartsen en wij staan u graag vrijblijvend te woord. U kunt ook een afspraak maken voor een uitgebreide voorlichting en gebitsreiniging bij onze mondhygiëniste.

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveen


logo Keizer Karelpark tandartsen