Tand afgebroken

Is uw tand afgebroken neem dan zo snel mogelijk contact op met Keizer Karelpark Tandartsen. Bel buiten openingstijden naar de spoedgevallendienst. Volg onderstaande adviezen op totdat u voor een consult bij de tandarts terecht kan.

Contact opnemen

Tand afgebroken? Deze tips gelden niet voor melktanden, maar alleen voor het volwassen gebit.

 • Bewaar altijd de hele afgebroken tand
 • Houd de tand vast aan de bovenkant (het zichtbare deel) en niet bij de wortel.
 • Maak de tand niet schoon en desinfecteer hem ook niet.
 • Als de tand schoon is, hou je hem vast bij het witte gedeelte (het gedeelte dat meestal zichtbaar is) en plaats de tand, met de juiste kant naar voren, terug in de holte.

Wanneer je de tand niet terug kan plaatsen, is het belangrijk dat de tand niet droog wordt. Stop de tand in een beker (half)volle melk, in je mond onder de tong of tussen je wang en tandvlees. Desinfecteer de tand niet.

Afbreken van een (stuk) van je tand gebeurd vaak tijdens het sporten. Bescherm daarom je gebit tijdens het sporten door een door ons aangemeten gebitsbeschermer.

Tandarts Amstelveen

Uitleg behandeling

Bij een afgebroken tand bepaalt de omvang van de schade aan de tand welke behandeling mogelijk is. In veel gevallen is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk omdat de zenuw van de tand of kies is afgestorven.

 • Terugplaatsen
  Als een tand (bijvoorbeeld na een ongeval) geheel uit de mond is gekomen, kan de tandarts de tand in de kaak terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of –kiezen. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan. Het succes van deze behandeling hangt af van diverse factoren en of de tand binnen één uur kan worden teruggeplaatst. De weken erna controleert de tandarts regelmatig of verdere behandeling noodzakelijk is door de tand te testen op gevoeligheid voor warmte en kou.
 • Vulling
  Is de schade beperkt aan de tand dan vult de tandarts de tand op met een vulling. Door gebruik te maken van tandkleurig composiet herstellen we je tand onzichtbaar. De tandarts maakt de tand of kies helemaal schoon en boort hem uit. Daarna brengt de tandarts een soort lijm aan in de tand of kies. Zo hecht de vulling beter. Deze lijm harden we uit met blauw licht. Vervolgens brengt de tandarts de composietpasta in laagjes aan in de schoongemaakte tand of kies en hard elk laagje uit met blauw licht. Tenslotte werkt de tandarts de vulling af en brengt hem in de juiste vorm.

 • Facing
  Met behulp van een facing kan de tandarts afgebroken hoekjes van een tand repareren. Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein welke over de voorkant van je tand gaat. Wij hebben de voorkeur voor composiet facings aangezien die het eigen tandweefsel en glazuur beter behouden. Verder zijn ze goedkoper dan porseleinen facings. Het voordeel van een facing ten opzichte van een kroon is dat er minder aan de tand geslepen hoeft te worden. Zo blijft er dus veel meer van je eigen glazuur en ander tandweefsel over. Dit heeft voordelen voor de sterkte van je tand en voorkomt onnodig beschadigen van de zenuw.
 • Kroon
  Een kroon is de beste oplossing als de tand een onbeschadigde wortel heeft (dus geen breuk), maar wel een te groot gat is ontstaan.
 • Trekken
  Het trekken van de afgebroken tand gebeurd als de tand niet op een andere manier gerestaureerd kan worden.

Nazorg

De nazorg bij een afgebroken tand is afhankelijk van de behandeling.

Kosten

De gekozen behandeling bepaalt de kosten en de hoogte van een vergoeding voor (een deel van) de kosten. Vaak is een aanvullende tandartsverzekering noodzakelijk. Raadpleeg je zorgverzekeraar voor je mogelijke vergoeding.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185 LD, Amstelveen

 

logo Keizer Karelpark tandartsen