Tandenstokers of ragers, wat is beter?

Goed poetsen is uitermate belangrijk voor de gezondheid van het gebit. Daarnaast maak je de ruimte tussen tanden en kiezen schoon. Hiervoor heb je keuze uit tandenstokers, ragers of flosdraad. Omdat flosdraad minimaal effect heeft, moet je nog steeds kiezen tussen tandenstokers of ragers. Wat is beter? Dat gaan tandarts Amstelveen in dit artikel bespreken.

Tandenstokers of ragers

De werking van tandenstokers

Voordat je kunt achterhalen of tandenstokers of juist ragers beter zijn, moet je eerst weten hoe ze werken. Tandenstokers zijn voornamelijk van hout gemaakt. Je hebt tegenwoordig ook tandenstokers van gum, een soort rubber.

Het materiaal waarvan de tandenstokers gemaakt is heeft zeker invloed op de werking. De meeste tandenstokers zijn van berkenhout gemaakt, dit heeft ontsmettende eigenschappen. De vezels in het hout zorgen voor een schurend effect. Hierdoor komt tandplak makkelijker los en krijg je het gebit goed schoon. Hout heeft nog een voordeel: wanneer dit vochtig wordt dan past het zich wat makkelijker aan.

Voordeel van gummi of kunststof dan de stokers is dat ze niet af kunnen breken. Aan de andere kant werken ze wat minder goed, daarom voegt de fabrikant er een gerimpeld oppervlak aan toe.

Het effect van ragers

Zijn tandenstokers of ragers beter? Ragers oftewel ragertjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het zijn een soort borsteltjes die in de ruimte tussen tanden en kiezen passen. Je hebt zowel flexibele als minder flexibele ragertjes.

Voordeel van ragers is dat ze makkelijk tandplak wegborstelen. Ze bestaan uit duurzaam materiaal en hebben een lange levensduur. Hierdoor zijn ze meerdere malen te gebruiken. Nadeel is dat ze wat duurder in gebruik zijn. Ook hebben ze in veel gevallen een metalen uiteinde dat soms in het tandvlees prikt.

Tandenstokers of ragers: wat is nu echt beter?

Je hebt nu de werking van tandenstokers en ragers gezien, maar ook wat hier de voor- en nadelen van zijn. Welke van deze twee is beter? Over het algemeen genomen kun je de ruimte tussen tanden en kiezen beter met ragertjes schoonmaken. De effectiviteit is hiervan bewezen: het neemt veel beter tandplak weg.

Toch zweren sommige mensen bij tandenstokers. Soms uit gewoonte, maar ook omdat ragertjes niet prettig aanvoelen. Bedenk dat tandenstokers gebruiken altijd beter is dan helemaal niets doen.

Hoe zit dat dan met flossen?

Vroeger gebruikten mensen voornamelijk flosdraad. Echte tandenstokers of ragers waren er nog niet. Wanneer je flosdraad gebruikt moet je heel zorgvuldig te werk gaan. Met flosdraad schiet je makkelijk uit waardoor je het tandvlees beschadigt. Bovendien mis je bij het gebruik van flosdraad wel de nodige tandplak.

Het is niet verkeerd om af en toe flosdraad te gebruiken. Mocht je echter de keuze hebben, ga dan voor ragers en als tweede optie tandenstokers.

Hoe vaak tussen tanden en kiezen schoonmaken?

Veel mensen denken dat eenmaal per week tussen tanden en kiezen schoonmaken meer dan voldoende is. Dit is absoluut niet waar! Je moet dagelijks het gebit goed te reinigen. Poets bij voorkeur twee keer per dag. Eenmaal per dag, wanneer het kan in de avonduren, maak je de ruimte tussen tanden en kiezen schoon.

Merk je dat je tandvlees bloedt? Dan is er sprake van een (milde) tandvleesontsteking. Ondanks die bloeding blijft het belangrijk om het gebit zeer goed schoon te maken. We kunnen hier eventueel bij helpen, dit doen we met speciale apparatuur waarmee we tandplak en tandsteen verwijderen.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveenlogo Keizer Karelpark tandartsen