Risico’s mondgezondheid bij diabetes

Ruim 1,1 miljoen Nederlanders heeft diabetes. Jaarlijks komen hier veel nieuwe patiënten bij. De risico’s voor de mondgezondheid bij diabetes zijn groot. Het is een feit dat diabetespatiënten sneller ontstekingen aan het tandvlees of kaakbot krijgen. Juist in deze gevallen is een goede mondzorg belangrijk.

mondgezondheid bij diabetes

Dit is waarom diabetespatiënten meer risico lopen

Hoe kan het dat de risico’s voor de mondgezondheid bij diabetes groter is? Dit komt omdat bij diabetes de bloedsuikerspiegel te hoog kan zijn. Het lichaam wil zo snel mogelijk van het overschot aan suiker af. Dit doet het door meer urine uit te scheiden. Op deze manier verlies je vocht, dit merk je doordat je veel moet plassen. Ook ontstaat er een droge mond.

Speeksel heeft een beschermende functie op het gebit. Het reinigt de tanden en kiezen, remt de groei van bacteriën en voorkomt infecties. Bij te weinig speeksel ontstaan er sneller gaatjes (cariës) en tandvleesontstekingen.

Slechte doorbloeding van het lichaam

Nog een reden waarom je bij diabetes meer risico loopt op ontstekingen in de mond: de doorbloeding is slechter. De kleine vaatjes raken beschadigd, hierdoor raakt het tandvlees makkelijker ontstoken. Wanneer er wondjes in de mond ontstaan zoals aften, dan willen deze moeilijker genezen.

Mondzorg bij diabetes

Bij je diabetespatiënt? Dan is het ontzettend belangrijk dat je voor de beste mondzorg gaat. Hiermee voorkom je ernstige gebitsproblemen. Twee keer per dag poetsen is echt aan te raden. Daarnaast goed tussen de tanden en kiezen schoonmaken. Ook is het belangrijk om maximaal 7 keer per dag te eten en te drinken (uitgezonderd water). Dit vermindert plakvorming.

Het is belangrijk om niet te roken. Door het roken raakt het tandvlees makkelijker ontstoken. Bij een eventuele ontsteking zal dit langer duren voordat het genezen is. Probeer de bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen. Dit kan met behulp van medicatie, maar een gezonde leefstijl en een gezond gewicht zijn natuurlijk onmisbaar.

Dit zijn de grootste risico’s voor de mondgezondheid

Kijk je naar de risico’s voor de mondgezondheid bij diabetes, dan zijn dit de meest voorkomende problemen:

  • Tandvleesontsteking (gingivitis)
  • Diepgaande tandvleesontsteking (parodontitis)
  • Gaatjes (cariës)
  • Wortelpuntontsteking
  • Ontstoken kaakbot
  • Verlies van tanden en kiezen

De meeste problemen zijn goed te behandelen. Hierbij is het wel belangrijk om tijdig aan de bel te trekken. De tandarts of mondhygiënist voert de behandeling uit.

Rekening houden met de verdoving

Moet de behandeling onder verdoving plaatsvinden? Eet dan iets voordat je naar de tandarts of mondhygiënist gaat. Door de verdoving kun je enige tijd na de behandeling niet eten. Door van tevoren iets te eten voorkom je dat de bloedsuikerspiegel snel daalt.

Vaak wordt gebruik gemaakt van een verdovingsvloeistof waar adrenaline in zit. In combinatie met een verhoogde schildklierfunctie of het gebruik van bepaalde medicatie wordt het effect van adrenaline vergroot. Hierdoor kun je hartkloppingen krijgen of duizelig worden. Is dit het geval, geef dit dan aan. De tandarts of mondhygiënist kan bij een volgende behandeling voor een andere verdoving kiezen.

Regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist

Bezoek minimaal twee keer per jaar de tandarts Amstelveen. Vermeld dat je diabetes hebt, dan kan de tandarts hier rekening mee houden. Zo krijg je een extra goede controle van tanden, kiezen en het tandvlees. Is er veel tandplak of zelfs tandsteen aanwezig? Dan is het beter om 2 tot 4 per jaar naar de mondhygiëniste gaan. Dit in combinatie met twee keer per jaar naar de tandarts.

De mondhygiënist controleert de gezondheid van het tandvlees en de aanwezigheid van tandsteen. Het hele gebit wordt goed schoongemaakt. Dit maakt het makkelijker om de mond zelf gezond te houden.

Vergoeding van de behandelingen

Tandartskosten en de kosten voor de mondhygiënist worden vergoed vanuit de tandartsverzekering. Voor kinderen dekt de basisverzekering de tandartskosten. Heb je diabetes, dan is er helaas geen recht op extra vergoeding met betrekking tot de tandartskosten. Neem daarom een goede aanvullende verzekering oftewel tandartsverzekering. Die heb je als diabetespatiënt echt wel nodig.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveenlogo Keizer Karelpark tandartsen