Verstandskies trekken

Bij Keizer Karelpark Tandartsen in Amstelveen begrijpen we dat het trekken van een verstandskies een schrikbeeld kan oproepen bij mensen. Maar soms is het trekken van een of meerdere verstandskiezen noodzakelijk en beter om de gezondheid of de esthetiek van het gebit te verbeteren. Onze Tandartsen stellen alles in het werk om een tand of verstandskies professioneel en veilig te verwijderen, met uiteindelijk een fraaier en beter gebit tot gevolg.
Contact opnemen

Verstandskies trekken

Soms is het noodzakelijk een tand of verstandskies te verwijderen, ofwel te trekken. Wanneer verwijdert Keizer Karelpark Tandartsen een tand, kies of verstandskies? Bijvoorbeeld indien een tand of kies zeer ernstig is aangetast door tandbederf of beschadigd is geraakt door parodontitis (een ernstige tandvleesaandoening). Maar natuurlijk kan een tand of kies ook als gevolg van een ongeval of ongeluk beschadigd zijn geraakt en bijvoorbeeld grotendeels zijn afgebroken. Ook dan is trekken vaak noodzakelijk omdat vullen geen optie meer is.

Als het bestaande gebit te weinig ruimte heeft en tanden en/of kiezen elkaar verdringen, kan het eveneens zeer raadzaam zijn een tand of verstandskies te verwijderen. Dat gaat geregeld samen met een beugelbehandeling om uiteindelijk tot een mooi en stralend gebit te komen.

Ook verstandskiezen die deels onder het tandvlees zitten, ontstoken zijn geraakt of scheef zijn gegroeid kunnen professioneel worden verwijderd. Na het trekken van een tand, kies of verstandskies kan de ontstane lege ruimte met een mooie brugkroon of implantaat worden opgevuld: zo krijg je weer een mooi en vol gebit!

Waarom een tand of verstandskies laten trekken bij Keizer Karelpark Tandartsen?

  • Vakkundig herstel van scheefstaand, aangetast of beschadigd gebit
  • Vakbekwame en zo pijnloos mogelijk behandeling
  • Betere aansluiting tanden en kiezen, gezond gebit
  • Professionele voorzorg en nazorg
verstandskies trekken

Ons behandelteam

Lisa Castricum

Lisa Castricum
Klinische tandtechnicus
Keizer Karelpark Tandartsen

Uitleg behandeling

Onze tandartsen beoordelen eerst of het al dan niet noodzakelijk is om een tand of verstandskies te trekken met een controle c.q. inspectiebehandeling van de mond. Deze controle voeren sowieso uit bij de reguliere halfjaarlijkse controles, soms met behulp van röntgenfoto’s. Afhankelijk van hoe de wortels lopen en de conditie van de tand (of kies) beslist de tandarts of hij het verwijderen zelf doet. Als de tand of verstandskies lastig te verwijderen is (verstandskiezen kunnen bijvoorbeeld onder het tandvlees liggen) verwijst de tandarts intern door naar een professionele implantoloog voor een chirurgische verwijdering, waar onze tandartspraktijk mee samenwerkt.

Stap 1 Verdoving

Voorafgaand aan de behandeling geeft de tandarts uiteraard een verdoving. Zodra de verdoving is ingewerkt, maakt de tandarts de tand of kies los via een draaiende of wrikkende beweging. Meestal gaat de tand of kies er in zijn geheel uit, maar soms is het noodzakelijk een (grote) kies er in delen uit te halen door deze te splitsen. Het trekken van een tand of kies kan een vervelend gevoel geven, maar het verwijderen zelf, ook wel de extractie genoemd, verloopt dankzij de verdoving overwegend pijnloos.

Als de tand of verstandskies is getrokken en er helemaal uit is blijft de achtergebleven wond in principe open, tenzij de tandarts het nodig vindt om deze te hechten Na de behandeling zal de wond in de meeste gevallen iets gaan zwellen en onprettig aanvoelen. Dit duurt ongeveer twee à drie dagen. Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen werken het beste tegen eventuele pijn. De tandarts adviseert dan ook vaak om nog voor het uitwerken van de verdoving een pijnstiller in te nemen, maar een ander is natuurlijk ook afhankelijk van de pijngrens van de patiënt.
Je krijgt na de behandeling van het trekken van een tand, kies of verstandskies een formulier mee. Op dit formulier heeft Keizer Karelprak Tandartsen de belangrijkste aandachtspunten en leefregels voor de nazorg beschreven, zodat je zo min mogelijk overlast ervaart van de behandeling. Het is echt raadzaam deze punten en regels altijd op te volgen, om te voorkomen dat er vervelende complicaties optreden. Krijg je na de behandeling bloedingen die niet stoppen, zwellingen, koorts, of bijvoorbeeld aanhoudende (hevige) pijn dan staan de tandspecialisten van onze tandartspraktijk natuurlijk voor je klaar: neem dan direct contact met ons op.

Ben je al klant bij onze praktijk in Amstelveen, dan wordt tijdens de halfjaarlijkse controle altijd gekeken hoe de situatie van je gebit is en of er maatregelen nodig zijn. Mocht een tand, kies of verstandskies dienen te worden getrokken, dan maken we daar natuurlijk direct een afspraak voor. Ben je een tijd niet bij een tandarts geweest, en/of heb je plotseling pijn gekregen, of ben je betrokken geraakt bij een ongeluk of ongeval waardoor je tanden of kiezen zijn beschadigd? Neem dan gerust contact op: we kunnen vaak snel een afspraak maken om je te helpen en te adviseren!

Kosten tand of verstandskies trekken

Eventuele vergoedingen voor het verwijderen van een tand, kies of verstandskies vallen altijd onder een aanvullende tandartsverzekering. Bij ons wordt uiteraard eerst een begroting gemaakt van de te verwachten kosten voor jouw specifieke behandeling. Het is van belang dat je jouw zorgverzekeraar raadpleegt voor (de hoogte van) een vergoeding die jouw verzekering geeft: dit kan namelijk variëren per zorgverzekeraar en zorgpakket.

verstandskies trekken

Veelgestelde vragen

Doet het trekken van een tand, kies of verstandskies pijn?

Wij gebruikt uiteraard professionele, plaatselijke verdovingen voor het trekken van een tand, kies of verstandskies. Daardoor is het verwijderen (extractie) ervan op zichzelf niet direct pijnlijk, maar veel patiënten ervaren wel een vervelend gevoel, omdat de tand of verstandskies losgewrikt moet worden. Na de behandeling kan pijn optreden, omdat de wond moet herstellen, maar die pijn is goed te onderdrukken met gewone pijnstillers (zoals paracetamol).

Dat is per patiënt verschillend. De meeste patiënten ervaren circa 1 à 2 dagen een zeurend gevoel, maar bij grote of lastig gelegen kiezen (of verstandskiezen) kan de napijn ook 2 tot 3 dagen duren. De  tandarts geeft je de belangrijkste aandachtspunten en leefregels meer voor de zorg, na het trekken van een tand, kies of verstandskies. Reguliere pijnstillers helpen vaak prima om de pijn te onderdrukken. Mocht je (te)veel napijn ervaren na een behandeling kan je altijd contact met ons opnemen.

Op internet circuleren filmpjes van mensen die zelf tanden of kiezen trekken, vaak op onorthodoxe wijze (met touwtjes aan deuren of zelfs aan auto’s). Doe dat niet: het is zeer risicovol en kan blijvende schade aan je mond of gebit veroorzaken.

Het trekken van een verstandskies door de tandarts of een implantoloog gebeurt in een behandeling. Soms is het mogelijk meer dan 1 verstandskies tegelijk te laten trekken, maar dat is afhankelijk van je persoonlijk situatie. Onze tandartspraktijk adviseert je daar graag over.

Dat is een antwoord die de tandarts je pas kunnen geven na controle van je mond en of gebit. Heb je last van je verstandskies of verstandkiezen? Maak dan gerust een afspraak bij ons filiaal in Amstelveen.

De tandarts geeft je een instructie mee hoe om te gaan met eten, drinken en spoelen na het trekken van een verstandskies. Hoe snel je weer kan drinken en eten is ook afhankelijk van hoe spoedig de wond in je mond heelt.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Ik wil mij aanmelden als patient

Online inschrijven

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185 LD, Amstelveen

 

logo Keizer Karelpark tandartsen