Een kunstgebit, hoe gaat dat?

Van eigen gebit naar kunstgebit, dit is best ingrijpend. Natuurlijk doen we er als tandarts alles aan om het gebit van onze patiënten zo lang mogelijk gezond te houden. Toch is het soms nodig: een kunstgebit of prothese. Het aanmeten hiervan moet nauwkeurig gebeuren. Een kunstgebit, hoe gaat dat en waar moet je overal rekening mee houden? We leggen het uit.

Redenen voor een kunstgebit

Redenen voor een kunstgebit

Een kunstgebit vervangt de eigen tanden en kiezen. Niet iedereen heeft een kunstgebit oftewel prothese nodig. Wanneer enkele tanden of kiezen verloren gaan is het goed mogelijk om dit op een andere manier op te lossen. Bijvoorbeeld met een frameprothese of plaatprothese. Maar ook middels implantaten.

Wanneer het niet langer mogelijk is om eigen tanden en kiezen te gebruiken dan biedt een kunstgebit uitkomst. Bijvoorbeeld door ernstige ontstekingen waarbij tanden en kiezen losstaan of zelfs uitvallen. Ook medicatiegebruik kan hier een oorzaak van zijn. De tandarts bespreekt wanneer het tijd is om de keuze voor een kunstgebit te maken.

Kunstgebit en psychische klachten

Vergis je niet maar voor sommigen kan een kunstgebit voor psychische klachten zorgen. Vooral wanneer je op jongere leeftijd (voor het 60e levensjaar) een kunstgebit krijgt.

Acceptatie van een gebitsprothese vraagt tijd. Heb je moeite met het dragen van een kunstgebit, bespreek dit dan met de tandarts. Neig je naar psychische klachten, schakel dan tijdig hulp in.

De voorbereiding naar een kunstgebit

Een kunstgebit, hoe gaat dit met betrekking tot de voorbereiding? Bij een volledig kunstgebit worden overgebleven tanden en kiezen getrokken. Nog voordat dit gebeurt zal de tandarts een afdruk van het gebit maken. Hiermee bepaalt de tandarts of tandprothecius de vorm, beet maar ook de kleur van het kunstgebit.

Afdrukken en beetbepaling van het gebit maken

Er wordt een afdruk van de kaken gemaakt. Dit gebeurt met een afdruklepel en speciaal materiaal. Wanneer de afdruklepel in de mond zit is het belangrijk om niet te diep in te ademen. Zorg dat je door de neus ademt. Houd rekening met een vol gevoel in de mond.

Hierna volgen nog wat afdrukken. Dit gebeurt met zowel dun als dikker afdrukmateriaal. Vervolgens is het nog nodig om beetplaten te maken. Zo kan de tandarts de positie van de boven- en onderkaak bepalen. Tijdens het dichtbijten mogen de kiezen immers niet links of rechts van elkaar afglijden.

Kunstgebit, hoe gaat dat met betrekking tot kleur?

Er wordt naar gestreefd om de kleur van het kunstgebit zo dicht mogelijk bij het eigen gebit te laten liggen. Maar het kan dat het eigen gebit erg vergeeld is. In dit geval kan het kunstgebit beter wat witter zijn. In overleg met de tandarts bepaal je de kleur van het kunstgebit.

Het is heel verleidelijk om voor een zo wit mogelijk kunstgebit te gaan. Houd er echter rekening mee dat dit er heel onnatuurlijk uitziet. De tandarts informeert hierover.

Tijdelijk en definitief kunstgebit

Het eerste kunstgebit is tijdelijk en past nog niet goed. Dit komt omdat na het verwijderen van (overgebleven) tanden en kiezen er geen wortels meer in het kaakbot zitten. Hierdoor heeft het kaakbot geen functie meer en zal slinken. Na ongeveer drie maanden heeft de kaak zijn nieuwe vorm.

Dan krijg je ook je nieuwe kunstgebit. Na ongeveer een jaar wordt het kunstgebit opnieuw aangemeten. Als het goed is zit het dan perfect.

Het kunstgebit doet pijn

In het begin is het nog even wennen. Niet alleen met kauwen maar ook met in- en uitdoen. Misschien durf je nog niet te lachen, bang dat het gebit eruit valt. Er kan ook pijn ontstaan door bijvoorbeeld wondjes en drukplekken. Het is belangrijk om het kunstgebit zo vaak mogelijk te dragen. Zo kan de mond eraan wennen. Scherpe randjes werkt de tandarts eventueel bij.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveenlogo Keizer Karelpark tandartsen