Al een paar jaar niet naar de tandarts geweest

Door angst, financiële problemen of persoonlijke ontwikkelingen al een paar jaar niet naar de tandarts geweest? Je bent echt niet de enige. Het probleem is dat de kwaliteit van het gebit hierdoor snel achteruitgaat. Beginnende gaatjes die niet worden opgemerkt groeien uit tot serieuze problemen. Dit geldt ook voor tandvleesontstekingen. Ontdek wat er gebeurt wanneer je een paar jaar niet naar de tandarts gaat.

jaren niet naar de tandarts geweest

Waarom mensen niet naar de tandarts gaan

Meer dan 25% van de bevolking voelt angst voor de tandarts. Een gedeelte hiervan gaat al jarenlang niet meer naar de tandarts of mondhygiëniste. Angst voor de tandarts ontstaat vaak in de jeugdige jaren, maar ook door een nare ervaring met een behandeling.

Of iemand echt angst voor de tandarts ontwikkelt heeft met karakter, opvoeding en gebeurtenissen te maken. Sommige mensen zetten zich makkelijker over vervelende zaken heen terwijl anderen hier veel moeite mee hebben.

Een andere reden om niet naar de tandarts te gaan is financiële problemen. Wie geen tandartsverzekering heeft komt al snel voor hoge kosten te staan. Ook persoonlijke ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat je niet meer gaat. Bijvoorbeeld overlijden van een dierbare, echtscheiding, werkeloosheid of misschien wel een nieuwe relatie of juist de geboorte van een kind.

Zo vaak ga je naar de tandarts

Goed poetsen en de ruimte tussen tanden en kiezen schoonmaken, dit voorkomt de vorming van tandsteen. Maar ook het ontstaan van gaatjes. Helaas is dit niet altijd te voorkomen en is een regelmatige controle aan de tandarts erg belangrijk. De meeste mensen gaan twee keer per jaar naar de tandarts. Sommigen houden het op één keer per jaar en dit is nog altijd beter dan helemaal niet gaan.

Al een paar jaar niet naar de tandarts geweest

Wat gebeurt er wanneer je een paar jaar niet naar de tandarts gaat? Kleine gaatjes voel en zie je niet. Wanneer je hier niets mee doet worden deze gaatjes steeds groter. Hierdoor raakt uiteindelijk het binnenste gedeelte van de tand of kies ontstoken. Dit kan zo ver uitlopen dat de tand of kies uiteindelijk verloren gaat.

Ook een tandvleesontsteking kan voor flink wat problemen zorgen. Met als resultaat verlies van tanden of kiezen. In de tussentijd ervaar je een hoop ellende zoals pijn, zwelling, een slechte adem, pusvorming en losstaande tanden en kiezen. Buiten het feit dat het gebit er onfris uit ziet.

Te lang wachten heeft nadelige gevolgen

Hoe langer je wacht met een bezoek aan de tandarts, hoe slechter het gebit wordt. Dit betekent dat er meer behandeling nodig is. Daarnaast zullen de kosten ook een stuk hoger uitvallen. Misschien is dit een stimulans om de knoop door te hakken en eindelijk naar de tandarts te gaan.

Eerst een intakegesprek

Of je nu bang bent voor de tandarts of wil weten wat het gaat kosten, je hoeft nog niet direct een behandeling te ondergaan. Wanneer je enkele jaren niet naar de tandarts bent geweest vraag je om een intake. De tandarts of mondhygiëniste bekijkt het gebit en vertelt welke behandelingen nodig zijn. Ook informeert hij of zij over de kosten.

Aan de hand van al deze informatie denk je rustig na over een eventuele behandeling. Ben je bang voor deze behandeling, geef dit dan duidelijk aan. De tandarts of mondhygiënist houdt hier zeker rekening mee.

Geen geld voor de tandarts

Je gaat al enkele jaren niet naar de tandarts omdat je hier niet voor verzekerd bent. Bovendien kun je de behandeling niet zelf betalen. Soms is er een vergoeding vanuit de gemeente of een instelling mogelijk. In andere gevallen kan een behandeling door studenten Mondzorgkunde en Tandheelkunde helpen, dit kan tegen een sterk gereduceerd tarief.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveenlogo Keizer Karelpark tandartsen