Van kindergebit naar volwassen gebit

Het melkgebit (kindergebit) bestaat uit 20 tanden/kiezen. Volwassenen hebben 32 blijvende tanden en kiezen. Er komen er dus een aantal bij. Van kindergebit naar volwassen gebit duurt tot wel 24 jaar. Ontdek wat er in die periode allemaal gebeurt en hoe je de weg naar een gezond gebit ondersteunt.

kindergebit naar volwassen gebit

De eerste tandjes bij baby

Wanneer komen de eerste tandjes bij baby’s door? Dit gebeurt wanneer de baby tussen de vier en zeven maanden oud is. Het kan ook dat je kindje wat eerder of later is, dat is niets om je druk over te maken.

Al bij het doorbreken van de eerste tandjes is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Spelenderwijs met een babytandenborstel de tandjes poetsen is altijd een goed idee. Zo leert baby dat het gebit poetsen erbij hoort. Doe dit op vaste tijden, bijvoorbeeld ‘s avonds voor het slapen gaan. Zo went baby er snel aan.

Wanneer is het melkgebit compleet?

Het melkgebit bestaat uit 20 tanden en kiezen. Wanneer het kind ongeveer drie jaar oud is dan is het melkgebit compleet. Ondertussen heeft het kind geleerd dat dagelijks poetsen erbij hoort.

Wanneer kun je tandpasta gebruiken? Het is belangrijk dat het kind de tandpasta zelf uit kan spugen. Meestal is dit rond de leeftijd van twee jaar. Gebruik speciale fluoride peutertandpasta. Je hebt ook tandpasta voor kinderen van 5-12 jaar oud. Hierna stap je over op tandpasta voor volwassenen.

Het wisselen van melktanden & melk kiezen

Van kindergebit naar volwassen gebit gebeurt door het wisselen van de melktanden. Dit wisselen start op de leeftijd van 5-6 jaar, maar sommige kinderen zijn hier wat later mee. Vaak begint dit met het doorbreken van de volwassen kiezen achter de melktanden.

Hierna volgt het wisselen van de melktanden en later de melkkiezen. Tijdens het wisselen staan er soms dubbele tanden of kiezen. De nieuwe breken door terwijl de oude nog niet zijn uitgevallen. Dit vraagt om een extra goede hygiëne. Twee keer per dag de tanden poetsen is zeker geen overbodige luxe.

Hoe lang duurt het melkgebit wisselen?

Meestal is het melkgebit gewisseld wanneer het kind 13 of 14 jaar oud is. Dit is ook de leeftijd waarop veel kinderen een beugel krijgen. Zit er nog een melktand of melkkies, dan zal de tandarts of orthodontist soms besluiten deze eruit te halen. Vaak zit de melktand toch al los en is deze in één vloeiende beweging eruit.

Doorbraak van de verstandskiezen

Van kindergebit naar volwassen gebit eindigt met het doorbreken van de verstandskiezen. Dit gebeurt ergens tussen het 18e en 24e levensjaar. Niet iedereen krijgt alle vier de verstandskiezen. Bij sommige breken er maar één of twee door. Andere mensen krijgen nooit verstandskiezen.

De verstandskiezen poetsen

Verstandskiezen zitten helemaal achter in het gebit. Dit maakt het lastig om ze goed te poetsen. Soms zitten de verstandskiezen half in het tandvlees verborgen, ze zijn dan niet goed doorgebroken. Een ontsteking aan één of meerdere verstandskiezen komt hierdoor regelmatig voor.

De verstandskiezen poetsen is een hele uitdaging. Dit kan het beste met een kindertandenborstel, deze heeft een kleine borstelkop. Hierdoor is het makkelijker om helemaal achteraan het gebit te komen.

Melkgebit of volwassen gebit: naar de tandarts

Wanneer het kind tussen de één en twee jaar oud is dan kan het voor het eerst mee naar de tandarts. Zo maakt het kind kennis met de tandartspraktijk en de materialen. Tot op hoge leeftijd blijft het belangrijk om regelmatig de tandarts en mondhygiëniste te bezoeken. Dit houdt het gebit in optimale conditie.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveenlogo Keizer Karelpark tandartsen