Ouderen & tandarts: welke behandeling en hoe vaak?

Met het stijgend aantal ouderen vraagt de mondzorg van deze groep om speciale aandacht. Tegenwoordig is er de tandarts-geriatrie, gespecialiseerd in de mondzorg van senioren. Toch kunnen ouderen ook heel goed bij de eigen tandarts terecht. De vraag is hoe vaak een bezoek aan de tandarts noodzakelijk is en welke behandelingen ouderen nodig hebben.

ouderen en tandarts

Zelfstandig functioneren en mondzorg

Bij mondzorg voor ouderen is het vooral belangrijk te bekijken wat zelf nog mogelijk is. Soms ontstaan door lichamelijke of geestelijke klachten problemen met de dagelijkse mondverzorging. Bij bepaalde ziekten of bij ernstige vormen van dementie is een tandarts-geriatrie soms een betere keuze.

Wanneer het wel nog mogelijk is om het gebit dagelijks te verzorgen dan is de eigen tandarts de aangewezen persoon. Het hangt dus per patiënt af of er speciale zorg vereist is.

Hoe vaak naar de tandarts?

Het is aan te raden om twee keer per jaar voor controle naar de tandarts te gaan. Dit is niet alleen een algemeen advies maar geldt ook voor ouderen. Ook met een kunstgebit is het aan te raden om regelmatig naar de tandarts te gaan.

De tandarts beoordeelt niet alleen of het kunstgebit nog goed zit of hoe het met de eigen tanden gesteld is, ook controleert deze de gezondheid van het tandvlees. Een regelmatige controle voorkomt ernstige problemen.

tandartsbehandeling voor ouderen

Tandartsbehandeling voor ouderen

Ouderen & tandarts is een goede combinatie, ook op vergevorderde leeftijd. Welke tandartsbehandelingen voor ouderen zijn mogelijk?

De halfjaarlijkse controle mag niet ontbreken. Soms hoort hier een schoonmaak van het gebit bij (tandplak en tandsteen verwijderen). Het is echter ook mogelijk om deze behandeling door de mondhygiëniste uit te laten voeren. Meerdere keren per jaar een diepe reiniging van het gebit houdt het tandvlees en hiermee het hele gebit gezond.

Verdere tandartsbehandelingen zijn het vullen van gaatjes, een wortelkanaalbehandeling, kunstgebit aanpassen maar ook tanden of kiezen trekken en eventueel starten met het plaatsen van een brug of kroon. De tandarts is er ook voor kleinere behandelingen aan tanden of kiezen.

Veelvoorkomende problemen bij ouderen

Met het ouder worden gaat de gezondheid van het gebit altijd iets achteruit. Dit heeft niet alleen met een slechtere verzorging te maken, het tandvlees trekt zich terug en tanden en kiezen zijn onderhevig aan slijtage.

De meest voorkomende problemen bij ouderen zijn:

  • Tandvleesontstekingen
  • Tandbederf
  • Terugtrekkend tandvlees en gevoeligheid
  • Ontsteking aan het kaakbot
  • Aandoening van de slijmvliezen

Juist voor ouderen is het belangrijk om het gebit en tandvlees gezond te houden. Een slecht gebit zorgt er namelijk voor dat het eten moeizamer gaat. Dit leidt weer tot gewichtsverlies en een achteruitgang in de algemene gezondheid.

Medicijngebruik en het gebit

Het is een feit: ouderen gebruiken vaker medicatie. Vaak is deze medicatie bedoeld voor de bloeddruk, cholesterol, het bestrijden van ontstekingen maar ook voor andere klachten. Veel medicatie heeft invloed op de gezondheid van het gebit. Zo kan de speekselproductie achteruitgaan waardoor het gebit minder goed beschermd is.

Antibiotica kan voor verkleuring van tanden en kiezen zorgen. Terwijl serotonineheropnameremmers voor nachtelijk tandenknarsen zorgt. Is er sprake van gebitsproblemen? Dan is het bij een bezoek aan de tandarts belangrijk om te melden van welke medicatie gebruik wordt gemaakt. Zo kan de tandarts rekening houden met de invloed van medicijnen op het gebit.

Ouderen & tandarts: de vergoedingen

Een tandartscontrole wordt niet vanuit de basisverzekering maar wel vanuit de aanvullende verzekering/tandartsverzekering vergoed. Een volledig kunstgebit maar ook noodzakelijke tandartsbehandelingen om het gebit gezond te houden worden wel vanuit de basisverzekering vergoed. Deze vergoeding bedraagt 75% tot 100%, afhankelijk van de behandeling.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveenlogo Keizer Karelpark tandartsen