Tandarts en zwanger: tijdens de zwangerschap extra belangrijk

Tijdens de zwangerschap heeft het gebit meer te verduren. Door hormoonschommelingen ontstaat er namelijk een grotere kans op ontstoken tandvlees. Wanneer hier niets aan gedaan wordt trekken bacteriën naar binnen. Dit zorgt niet alleen voor loszittende tanden en kiezen, ook kan dit tot een vroeggeboorte of laag geboortegewicht leiden.

tandarts en zwanger

Tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen krijgen er vaak mee te maken: een tandvleesontsteking. Dit noem je gingivitis en ontstaat door de aanwezigheid van tandplak en bacteriën. Ontstoken tandvlees ziet er rood en gezwollen uit, bovendien bloedt het makkelijk. De ontsteking hoeft niet altijd pijn te doen maar kan wel gevoelig zijn, vooral bij aanraking.

Dat zwangere vrouwen makkelijker een tandvleesontsteking krijgen heeft te maken met de aanwezigheid van het hormoon progesteron.

Kans op een vroeggeboorte of laag geboortegewicht

Een niet behandelende tandvleesontsteking kan uiteindelijk ontaarden in

. Hierbij zit de ontsteking veel dieper en kunnen tanden en kiezen los komen te staan. In dit stadium is behandeling veel intensiever waarbij soms een flapoperatie nodig is om tanden of kiezen nog te redden.

Dit is natuurlijk een goede reden om tijdens de zwangerschap gewoon naar de tandarts te gaan, maar er is meer. Zwangere vrouwen met parodontitis hebben 2-7 keer meer kans op een baby met een laag geboortegewicht of een vroeggeboorte. Dit heeft onder andere te maken met bacteriën die via de ontsteking in de bloedbaan en dus ook bij de foetus terechtkomen.

zwanger naar de tandarts

Zwanger & naar de tandarts: geef het aan.

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap gewoon volgens afspraak naar de tandarts te gaan, het liefst tweemaal per jaar. Geef aan dat je zwanger bent. Hierdoor zullen sommige behandelingen worden uitgesteld.

Röntgenfoto en zwanger

Is het slecht gesteld met je gebit en moet je een röntgenfoto laten maken? De tandarts zal dit tijdens de zwangerschap liever uit willen stellen, maar soms kan het niet anders. Er worden alleen röntgenfoto’s van het gebit of de kaak gemaakt. De röntgenstraling komt hierdoor niet bij de zwangere buik of het ongeboren kind.

Verlies je tanden tijdens de zwangerschap?

Vroeger werd gezegd dat elke zwangerschap je één tand kost. Dit heeft natuurlijk te maken met een grotere kans op tandvleesontstekingen. Met een goede verzorging en regelmatige controle raak je echt geen tanden kwijt.

Heb je al een controle van de tandarts gehad en merk je dat je tandvlees ontstoken raakt? Met goed poetsen en de ruimte tussen tanden en kiezen schoonmaken zijn de problemen vaak binnen een week verholpen. Blijft de ontsteking aanwezig dan kun je beter een afspraak bij de tandarts of mondhygiëniste maken. Een eenvoudiger schoonmaakbeurt is vaak meer dan voldoende, maar wacht hier zeker niet te lang mee.

Poets tweemaal per dag je tanden

Verzorg je gebit goed, al helemaal tijdens de zwangerschap. Poets tweemaal per dag je tanden met een fluoridetandpasta. Het is belangrijk dat je bij elke beurt gedurende twee minuten poetst. Vergeet ook niet de ruimte tussen tanden en kiezen, hiervoor gebruik je ragers, stokers of flosdraad. Tussen tanden en kiezen schoonmaken kun je ook één keer per dag doen.

Vermijd het drinken van frisdranken en eet en drink niet vaker dan zeven keer per dag. Twijfel je of er na het poetsen nog tandplak aanwezig is? Gebruik dan eens zogenaamde tandplakverklikkers. Dit zijn roze tabletjes waar je op kauwt, hierna zie je of en hoeveel tandplak er nog aanwezig is.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveenlogo Keizer Karelpark tandartsen