Poetsinstructies bij dementie – de juiste mondzorg

Dankzij goede mondzorg weten ouderen hun gebit langer gezond te houden. Toch krijgen mensen met dementie vaker met mondproblemen te maken. Enerzijds een gevolg van medicijngebruik, anderzijds omdat de mondverzorging niet meer zo makkelijk is. Als naaste of mantelzorger kun je meehelpen aan een goede mondhygiëne. In dit artikel tonen we je poetsinstructies bij dementie.

Poetsinstructies bij dementie

Mondproblemen voorkomen

Driekwart van de ouderen met dementie heeft een slecht gebit. Dit heeft twee belangrijke oorzaken: medicatie en een slechte mondverzorging. Door medicatie ontstaat er een droge mond. Speeksel beschermt het gebit tegen tanderosie. Bij een verminderde speekselproductie ontstaat er al snel slijtage van het gebit.

Mensen met dementie ervaren problemen met de (fijne) motoriek en het ontbreekt aan een goede motivatie. Hierdoor laat de mondverzorging te wensen over. Het gevolg: pijnlijke tandvleesontstekingen, gaatjes, een slechte adem en verlies van tanden of kiezen. Mondproblemen voorkomen is ontzettend belangrijk, vooral voor dementerende ouderen.

Respect voor de onafhankelijkheid

Het is voor de patiënt niet makkelijk om de onafhankelijkheid uit handen te geven. Heb dus vooral respect voor dat laatste beetje zelfstandigheid. Wanneer de persoon hiertoe in staat is kan hij of zij zelf het gebit poetsen. Als naaste of mantelzorger ondersteun je hierin, bijvoorbeeld door het geven van aanwijzingen.

Poetsinstructies bij dementie

Soms is het niet mogelijk om zelf het gebit te poetsen. Hieronder vind je poetsinstructies bij dementie.

  • Laat de oudere bij voorkeur rechtop zitten. Is dit niet mogelijk, kies dan voor een halfliggende of houding of een zijligging. Het is belangrijk dat de oudere zich niet kan verslikken.
  • Indien mogelijk laat je de persoon eerst spoelen met water. Lukt dit niet dan gebruik je een gaasje om de zichtbare voedselresten weg te halen.
  • Neem een tandenborstel met zachte haren en poets tanden en kiezen. Gaat het om een kunstgebit dan maak je de prothese goed schoon.
  • Tijdens het reinigen poets je ook de tong en de tandvleesrandjes mee. Steek de tandenborstel niet te ver naar achteren, dit kan tot kokhalzen leiden.
  • Bij een prothese of ouder wordend gebit zijn er vaak wondjes aanwezig. Houd hier rekening mee en let ook goed op pijnklachten. Daar waar het pijn doet is het belangrijk om heel voorzichtig te poetsen.

Wanneer de poetsbeurt klaar is dan mag de persoon in kwestie de mond spoelen. Gebruik hiervoor wat lauw water. Te koud water kan voor weerstand zorgen.

De juiste tandpasta voor de dementerende

Iemand met dementie heeft soms last van slikklachten. Ook is het niet altijd mogelijk om te spoelen of tandpasta uit te spugen. In dit geval kun je het beste voor een kindertandpasta kiezen. Voordeel van een tandpasta voor kinderen is dat het geen kwaad kan wanneer het wordt ingeslikt. Daarnaast is kindertandpasta wat milder, vooral aan te raden wanneer er veel wondjes aanwezig zijn.

Op tijd naar de tandarts

Iemand met dementie kan vaak geen afspraak bij de tandarts maken. De afspraak wordt vergeten of de persoon weet niet wanneer hij een afspraak moet maken. Bovendien ontbreekt de motivatie om naar de tandarts te gaan. Regel zelf een afspraak bij de tandarts. Zorg altijd voor begeleiding, laat een kwetsbare oudere of iemand met dementie niet alleen gaan.

Bespreek samen met de tandarts de poetsinstructies bij dementie. Daarnaast controleert de tandarts het gebit en voert eventueel een behandeling uit. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met de kwetsbaarheid en belevingswereld van de oudere. Maak gelijk een nieuwe afspraak voor een volgende controle, dan staat dit zeker vast.

Indien de oudere niet naar de praktijk kan komen is het ook mogelijk om voor een mobiele tandarts te gaan. Hierbij vindt professionele mondzorg binnen de zorginstelling plaats.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveenlogo Keizer Karelpark tandartsen