Slechte adem: oorzaken en oplossing

Een slechte adem, je hebt het niet altijd in de gaten. Het zijn vaak anderen die jou hierop wijzen. Best wel beschamend want niemand wil met een slechte adem door het leven gaan. Hoe komt het eigenlijk dat je adem niet zo fris ruikt maar nog belangrijker: hoe kom je hier vanaf?

Slechte adem

De oorzaak van een slechte adem

De meest voorkomende oorzaak van een slecht ruikende adem is een slechte mondhygiëne. Hierdoor blijven bacteriën rondom tanden en kiezen en op de tong achter. Dit veroorzaakt een tandvleesontsteking of een ontsteking van het mondslijmvlies. Een ontsteking gaat in veel gevallen gepaard met een stinkende adem.

Een slechte adem is soms ook het gevolg van maagklachten, een bijholteontsteking, ontstoken amandelen of stress. Sommige medicijnen kunnen ook voor een onfrisse adem zorgen.

Kun je een slechte adem zelf ruiken?

Je wil niet wachten op het moment dat iemand jou op je slechte adem wijst. Kun je een slecht ruikende adem zelf ruiken? Het probleem is dat je jouw eigen mondgeur in veel gevallen niet ruikt. Dit komt omdat je snel gewend raakt aan je eigen lichaamsgeurtjes. Bovendien wijzen tandartsen niet altijd op een onfrisse adem.

Tegen je hand ademen en dan eraan ruiken werkt in veel gevallen niet: je ruikt niets maar kunt evengoed een stinkende adem hebben. Toch kun je wel merken dat je een slechte adem hebt, bijvoorbeeld doordat je veel etensresten tussen je tanden ziet zitten. Ook een aanslag op de tong is een teken van een slechte adem.

Slechte adem

Wat je zelf kunt doen: stoppen met roken

Ben je roker dan is dit de eerste stap in het oplossen van een slecht ruikende adem. Roken veroorzaakt niet alleen een onfrisse adem, ook heb je als roker sneller last van verborgen tandvleesontstekingen. Dit komt omdat de bloedvaatjes door het roken vernauwd zijn waardoor het tandvlees minder snel bloedt. Hierdoor merk je een tandvleesontsteking niet altijd op. Vaak ben je al veel te laat wanneer alsnog de eerste bloeding optreedt!

Slechte adem en een betere mondhygiëne

Dagelijks zijn er heel wat bacteriën in je mond actief. Een aantal bacteriën zijn goed voor je gebit maar ontstekingsbacteriën zijn juist hartstikke slecht. Het zijn juist deze bacteriën die een sterke zwavelgeur verspreiden.

Voorkom dat ontstekingsbacteriën actief worden of zich uit kunnen breiden. Verwijder dagelijks tandplak op en tussen de tanden en kiezen. Dit vraagt om een goede poetsmethode, het liefst tweemaal per dag. Verwijder ook tandplak en etensresten tussen de tanden en kiezen, waarbij je gebruik maakt van een ragertje of tandenstokers.

Daarnaast is het belangrijk om het oppervlak van de tong te poetsen, vooral wanneer hier een aanslag zichtbaar is. Juist in het ruwe oppervlak van de tong kunnen zich veel bacteriën nestelen. Door de tong goed te poetsen reken je met deze bacteriën af.

Een bezoek aan de mondhygiënist

Bij een aanhoudende slechte adem is er waarschijnlijk tandsteen aanwezig. Dit is uitgehard tandplak dat na verloop van tijd een donkere kleur krijgt. Je kunt tandplak niet met een tandenborstel of tandenstokers/ragertjes verwijderen. Dit is het werk van de mondhygiënist. Met speciale apparatuur wordt het tandplak losgetrild en verwijderd.

Een regelmatige behandeling van de mondhygiëniste is onmisbaar bij een goede mondhygiëne en een gezond gebit. Hiermee voorkom je tandvleesontstekingen en een slecht ruikende adem. Maak daarom tijdig een afspraak bij de mondhygiënist.

Het is aan te raden om 2-4 keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan, te combineren met een tot twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts. Zo behoud je een gezond gebit, het hele jaar door. Bovendien kan de mondhygiënist je wijzen op een eventuele slechte adem en je voorzien van de beste tips. Het bezoek aan de mondhygiënist wordt in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering of de tandartsverzekering.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveenlogo Keizer Karelpark tandartsen