Ik wil een kunstgebit, kan dat?

Je hebt besloten “ik wil een kunstgebit”. De vraag is of je hier ook zomaar voor kunt kiezen. Ten eerste krijg je met kosten te maken, de zorgverzekeraar moet deze wel willen vergoeden. Daarnaast is een kunstgebit niet altijd een verstandige keuze, bijvoorbeeld wanneer je eigen gebit nog (redelijk) gezond is. Laten we eens gaan kijken of je wel voor een kunstgebit moet gaan.

Ik wil een kunstgebit

De noodzaak van een kunstgebit

In sommige gevallen is een kunstgebit echt noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer je nog maar weinig eigen tanden en kiezen hebt. Hierdoor kun je moeilijk voedsel kauwen. Een kunstgebit vervangt het eigen gebit en heeft hiermee niet alleen een praktische maar ook een cosmetische functie.

Op welke leeftijd krijgen mensen een kunstgebit? Tegenwoordig vind je nauwelijks mensen onder de 40 jaar die een kunstgebit hebben. Ook onder 50- tot 70-jarigen is er een forse daling zichtbaar. De gemiddelde leeftijd dat iemand een kunstgebit krijgt ligt op 62 jaar. Vroeger lag de gemiddelde leeftijd veel lager.

Is een kunstgebit erg?

Ik wil een kunstgebit, is dat erg? Dat hangt helemaal van de oorzaak af. Bij een volledige prothese is het nodig om resterende tanden en kiezen te trekken. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en doet dus geen pijn. Wel kun je last hebben van napijn en nabloedingen. Daarnaast kan het laten trekken van tanden en kiezen een flinke drempel opwerpen.

Een kunstgebit dragen is in het begin heel erg wennen. Sommige mensen schamen zich hier zelfs voor. Gelukkig zijn de moderne kunstgebitten nauwelijks van het echte gebit te onderscheiden.

Wat kost een kunstgebit?

Een kunstgebit is niet goedkoop. Voor een totale prothese (boven en onder) moet je op ongeveer € 1100 rekenen. Alleen een kunstgebit in de bovenkaak kost € 600 en in de onderkaak € 650. Het is dus iets goedkoper om een kunstgebit tegelijkertijd boven en onder te laten plaatsen.

De zorgverzekering vergoedt in veel gevallen een kunstgebit. Dit wordt gedaan vanuit de basisverzekering. Houd er rekening mee dat je een vergoeding van 75% ontvangt. Dit betekent dat je de overige 25% zelf moet betalen. Moet het kunstgebit aangepast of gerepareerd worden? Dan krijg je 90% vergoed.

Hoe vaak mag je een nieuw kunstgebit?

Ik wil een kunstgebit maar hoe vaak mag dat? Een goede vraag, want de zorgverzekeraar vergoedt niet eindeloos. Elke vijf jaar heb je recht op een nieuw kunstgebit. Dit is geen plicht maar een recht, je kunt ook tot 10 jaar met je kunstgebit doen.

Of je nu om de vijf jaar of om de 10 jaar toe bent aan een nieuw kunstgebit: de vergoeding blijft hetzelfde. Dit bedraagt dus altijd 75% van de kosten. Het is dus niet zo dat je een nieuw kunstgebit vijf jaar extra uitstelt en hierbij de vergoedingen bij elkaar op kunt tellen.

Ik wil een kunstgebit: zo gaat het in zijn werking

Je eigen gebit houden of toch voor een kunstgebit gaan, vaak een lastige keuze. Het eigen gebit is natuurlijk altijd beter, maar soms zit er niets anders op dan voor een kunstgebit te gaan. Hierbij is het altijd beter om voor een gedeeltelijk kunstgebit te gaan, bijvoorbeeld alleen boven of onder. Pas wanneer het echt niet anders kan dan ga je voor een volledige prothese.

Hoe gaat dit in zijn werking? De tandarts maakt eerst een afdruk van het huidige gebit. Op deze manier is het mogelijk om het kunstgebit zo goed mogelijk aan te laten sluiten op het eigen gebit. Hierna is het nodig om nog aanwezige slechte tanden of kiezen te trekken.

Eerst krijg je een noodgebit. Dit gebit past nog niet heel goed, dit komt omdat de kaak na het trekken van de tanden en kiezen zal slinken. Na drie maanden heeft de kaak zijn nieuwe vorm gekregen. Dan wordt het eerste kunstgebit aangepast en zit het een stuk beter. Bespreek met de tandarts of en wanneer een kunstgebit de beste keuze is.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveenlogo Keizer Karelpark tandartsen