Pijn bij eten zoetigheid – gaatjes of gevoelige tandhalzen

Bijna iedereen heeft er wel eens last van: pijn bij eten zoetigheid. Op zich hoeft dit niet direct iets ernstigs te betekenen. Vaak is het tijdelijk, bijvoorbeeld na een behandeling bij de mondhygiëniste of tandarts. Maar er kan ook sprake zijn van gevoelige tandhalzen óf gaatjes (cariës).

pijn bij eten zoetigheid

Kiespijn vanaf tandpijn

Bij het eten van zoetigheid kan er kiespijn of tandpijn ontstaan. Kiespijn is altijd achter in de mond voelbaar, bij de kiezen dus. Je spreekt van tandpijn wanneer je de pijn vooraan in de mond oftewel vóór de kiezen voelt.

Soms is het lastig om de pijn te lokaliseren. De pijn is er wel op één plek alleen straalt dit naar de naastgelegen tanden of kiezen uit.

Pijn bij eten zoetigheid: gevoelige tandhalzen

In veel gevallen wordt pijn bij eten van zoetigheid veroorzaakt door gevoelige tandhalzen. Alle tanden en kiezen zijn bedekt met een stevige laag glazuur. Dit glazuur maakt het onderliggende tandbeen minder kwetsbaar. Zo worden de vele kleine kanaaltjes die richting de pulpa lopen goed beschermd.

Het glazuur kan met de jaren afslijten. Ook kan het tandvlees terugtrekken, vaak als gevolg van gingivitis. Hierdoor komt het tandbeen bloot te liggen. Dit veroorzaakt gevoelige tandhalzen.

oorzaken pijn bij eten zoetigheid

Behandeling van gevoelige tandhalzen

Het eten van zoetigheid prikkelt de zenuwen in de kleine kanaaltjes. Pijnklachten kun je verminderen door de kanaaltjes dichter te maken. Hier heb je speciale tandpasta voor. Maar de tandarts kan ook gebruik maken van een speciale lak die wordt aangebracht op de gevoelige tandhalzen. Deze lak blijft langer zitten en heeft dus ook langdurig effect.

Oorzaak: gaatjes of cariës

Bacteriën in tandplak vormen uit suikers een zuur. Dit zuur is schadelijk en tast het glazuur aan. Wie veel suiker eet vergroot de kans op gaatjes (cariës). Vaak ontstaat dit in de groeven van tanden en kiezen.

Bekende verschijnselen van gaatjes zijn pijn bij het eten van zoetigheid of zuur voedsel, pijn bij warmte en kou. Wanneer een gaatje niet behandeld wordt dan kan dit tot kiespijn of een wortelpuntontsteking leiden. In ernstige gevallen gaan één of meerdere tanden of kiezen verloren.

Een gaatje herken je aan een zwart putje met hieromheen een witte schemering. De tandarts ziet dit met het blote oog maar het kan ook zichtbaar zijn op een röntgenfoto.

Behandeling: gaatje vullen

Bij een gaatje wordt het aangetaste deel weggeslepen. Vervolgens wordt het tandoppervlak drooggelegd. Met een composiet wordt het gaatje gevuld en vervolgens netjes afgewerkt. Het vullen van een gaatje kan gevoelig zijn, daarom krijg je vaak een lokale verdoving. Hierdoor is de behandeling zelf niet pijnlijk.

Over het algemeen duurt het vullen van een gaatje tussen de 15 en 30 minuten. Gaat het om een grote of moeilijk bereikbare vulling of het vullen van meerdere tanden en kiezen dan duurt de behandeling langer.

Andere oorzaken van pijn bij eten zoetigheid

Gevoelige tandhalzen, erosie en gaatjes, dat zijn de meest voorkomende oorzaken van pijn wanneer je zoetigheid eet. Zijn er nog andere oorzaken te vinden? Een aanhoudende, doffe of stekende pijn duidt vaak op een diepere ontsteking. Je hebt dan niet alleen pijn bij het eten van zoetigheid maar op alle momenten. Ook wanneer je helemaal niets eet.

Het is belangrijk om met pijnklachten zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan. Die zoekt naar de oorzaak en stelt een behandelplan op. Hiermee voorkom je pijnklachten die steeds erger worden of het verlies van tanden of kiezen.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveenlogo Keizer Karelpark tandartsen