Een beugelgebit vraagt meer verzorging, voedselresten blijven namelijk makkelijker op en achter de beugel plakken. Bovendien is het met een plaatjesbeugel vrij lastig om goed bij alle tanden en kiezen te komen. We geven tips over de verzorging van tanden met een beugel.
De losse beugel of plaatjesbeugel
Een beugel is bedoeld voor het corrigeren en rechtzetten van tanden en kiezen. Tegenwoordig zie je dit niet alleen bij jeugdigen maar ook volwassenen kiezen hier steeds vaker voor. Een stralende lach, daar smelt iedereen voor. Maar een recht gebit is ook veel makkelijker schoon te houden.
Je hebt de uitneembare (losse) beugel en de plaatjesbeugel. Dit maakt voor de verzorging van tanden en kiezen wel degelijk verschil. Heb je een uitneembare beugel? Haal deze altijd uit de mond wanneer je de tanden poetst. Verzorg je gebit zoals je geleerd hebt en maak de beugel apart schoon. Dit kan met een normale tandenborstel maar leg het metalen gedeelte af en toe ook in een bakje met water en azijn. Hiermee verwijder je kalkaanslag.
Verzorging tanden met plaatjesbeugel
Een plaatjesbeugel of slotjesbeugel zit vast in de mond. Het is in het begin al lastig genoeg om hiermee te praten en te eten, maar hoe verzorg je de tanden met een vaste beugel in?
Dit kan met een normale tandenborstel, maar een elektrische tandenborstel of sonische tandenborstel zijn effectiever. Hieronder een praktisch stappenplan om zowel de mond als beugel zo goed mogelijk te reinigen.
1. De mond met water spoelen
Na het eten blijven er altijd wat voedselresten tussen tanden en kiezen maar ook aan de draad van de beugel vastzitten. Door de mond met water te spoelen verdwijnen de meeste voedselresten. Je hoeft hier geen speciaal spoelmiddel voor te gebruiken, water is voldoende.
2. Gebruik van de tandenborstel
Maak nu met draaiende bewegingen de tanden, kiezen en ook de beugel met een tandenborstel goed schoon. Vergeet de tandvleesrandjes en het kauwoppervlak niet. Besteed ook veel aandacht aan het gebied rondom de plaatjes, hier blijft snel tandplak achter. Op plaatsen waar je moeilijk bijkomt gebruik je een tandenborstel met een kleine ronde kop.
3. Rager of tandenstokers
Heb je de tanden, kiezen en beugel goed schoon gemaakt? Dan komt het lastigste gedeelte: de ruimte tussen tanden en kiezen. Met een vaste beugel in is dit niet heel eenvoudig. Je kunt namelijk geen gebruik maken van flossdraad. Wat jij nodig hebt is een rager of tandenstoker. De tandarts of orthodontist vertelt wat je het beste kunt gebruiken. Verwijder voedselresten en tandplak tussen tanden en kiezen, zorg ervoor dat je de beugel niet beschadigt.
4. Twee keer per jaar naar de tandarts
Het is altijd aan te raden om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Wanneer je een beugel draagt is dit nog eens extra belangrijk. De tandarts controleert of er geen gaatjes, ontstekingen of andere problemen aanwezig zijn. Je krijgt advies over een goede verzorging van tanden wanneer je een beugel draagt. Heb je moeite met het reinigen en goed schoonhouden van het gebit? Dan is het aan te raden om ook twee tot vier keer per jaar naar de mondhygiëniste te gaan. Dit is voor iedereen mogelijk, ook voor mensen met een vaste beugel.
5. Beugel uit? Laat je gebit controleren!
Er komt een moment dat de vaste beugel eruit kan. Dit is ook het moment om het gebit nog eens extra goed door de tandarts te laten controleren. Zijn er niet stiekem gaatjes ontstaan en hoe zit het met de gezondheid van het tandvlees? Een extra controle kan in deze periode geen kwaad.
Bel voor een afspraak 020 - 34 51 534 | Overzicht behandelingen
Contact ons
Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
De praktijk