Kies zit los door een ontsteking

Zit de kies los door een ontsteking? Helaas een veel voorkomend probleem. Dit wordt in veel gevallen door een tandwortelontsteking veroorzaakt. Soms is een loszittende kies het gevolg van parodontitis: een ernstige en diepgaande tandvleesontsteking. Ontdek wat je moet doen bij een loszittende kies.

pijn aan gebitprothese

Een tandwortelontsteking (wortelpuntontsteking)

Het komt vaker voor dan je denkt: een tandwortelontsteking. Dit noem je ook wel een wortelpuntontsteking. Hierbij is de punt van de tandwortel ontstoken. Dit ontstaat vaak door een gaatje in de tand of kies (cariës). Wanneer dit gaatje niet behandeld wordt dan kunnen bacteriën het tandglazuur binnendringen.

Het duurt vrij lang voordat de bacteriën tot in de wortelpunt doordringen. Hier ontstaat al snel een ontsteking: de tandwortelontsteking. Soms is deze ontsteking het gevolg van een wortelkanaalbehandeling. Hierbij is het wortelkanaal dan niet helemaal schoon gemaakt.

Symptomen van een tandwortelontsteking

Hoe weet je of je te maken hebben met een tandwortelontsteking? Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

  • Een zeurende pijn
  • Pijn verergert door aantikken van de kies
  • Zwelling van de kaak
  • Een dikke wang
  • Fistel op het tandvlees
  • Pus dat uit de fistel komt
  • Vieze smaak in de mond

Kies zit los door een ontsteking van het tandvlees

Vooral de achterste kiezen zijn lastig schoon te maken. Door slecht poetsen kunnen bacteriën achter het tandvleesrandje gaan zitten. De eerste ontsteking heet een tandvleesontsteking (gingivitis). Het tandvlees ziet er rood en gezwollen uit en bloedt makkelijk. Aanraking kan pijnlijk zijn.

Wanneer er niets aan ontstoken tandvlees wordt gedaan dringen bacteriën steeds dieper achter het tandvlees naar binnen. Uiteindelijk ontstaat er parodontitis. Hierbij wordt het kaakbot afgebroken. Als gevolg hiervan komt de kies los te zitten.

verzorging tanden met beugel

Loszittende kies behandelen

Het is belangrijk om een loszittende kies zo snel mogelijk te behandelen. Hierbij wordt eerst naar de oorzaak gekeken. Deze oorzaak is dus een tandwortelontsteking, een ontsteking van het tandvlees maar het kan ook om een breuk/barst van de kies gaan. In dit laatste geval is een ontsteking niet de oorzaak maar kan een ontsteking wel het gevolg zijn.

Een ontsteking gaat nooit vanzelf over. Vaak wordt in het begin gezocht naar huismiddeltjes maar dit helpt niet om de ontsteking weg te halen. Wel kunnen huismiddeltjes de pijn verminderen. Bijvoorbeeld spoelen met een zoutoplossing.

Een wortelpuntbehandeling

Een wortelpuntontsteking moet behandeld worden, anders heeft dit gevolgen voor de andere kiezen en tanden. Bij een wortelpuntbehandeling wordt er een gaatje tot aan de wortelpunt geboord. Vervolgens haalt de tandarts de ontsteking weg en wordt de wortel gevuld. Voor deze behandeling is lokale verdoving voldoende.

Behandeling van parodontitis

Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking. Dit heeft vaak met een gebrekkige mondhygiëne te maken. Kenmerkend zijn het rode, gezwollen en bloedend tandvlees. Ook trekt het tandvlees zich terug en ontstaat er een slechte adem. Door tijdige behandeling kan voorkomen worden dat de loszittende kies verloren gaat.

De tandarts of mondhygiëniste verwijdert tandsteen uit verdiepte pockets. Maar bij een ernstige ontsteking is een flapoperatie nodig. Hierbij wordt het tandvlees teruggeslagen, het gebied eronder schoongemaakt en het tandvlees weer vastgenaaid.

Voorkomen dat een kies los komt te zitten

Een kies die los zit door een ontsteking kun je gelukkig voorkomen. Door goed te poetsen, het liefst tweemaal per dag. Maak hiernaast gebruik van ragertjes of tandenstokers. Bezoek de tandarts twee keer per jaar: deze controleert of het gebit in orde is. Hiermee voorkom je problemen met kiezen en tanden.


Bel voor een afspraak 
020 - 34 51 534    |   Overzicht behandelingen

Contact ons

Heeft uw vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De praktijk

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185LD, Amstelveenlogo Keizer Karelpark tandartsen